Jeugd & opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.

Of bekijk één van deze onderwerpen:

Uitgelicht

Seksuele opvoeding

Wonderlijk gemaakt

Als je kind een verstandelijke beperking heeft, is het voor een ouder soms moeilijk hoe je uitlegt wat er met zijn of haar lichaam gebeurt als ze ouder worden. De cursus 'Wonderlijk gemaakt speciaal voor thuis' helpt ouders met hun kinderen te praten over hun lichamelijke ontwikkeling, op een manier die aansluit bij hun begrip. De methode is ontwikkeld door Driestar Educatief in samenwerking met andere organisaties, waaronder Helpende Handen. In het najaar van 2018 wordt op verschillende plaatsen een cursus van twee avonden aangeboden waar de deelnemers adviezen krijgen over het gebruik van dit materiaal in hun gezin. Lees en bekijk: Uitleg en video over het materiaal en de cursus (Helpende Handen)

Seksualiteit en kwetsbaarheid

Jongeren met een beperking of psychiatrische stoornis zijn kwetsbaar als het gaat om seksualiteit. Zij zijn minder goed in staat om sociale interacties te begrijpen en lopen daarom meer gevaar om in seksueel grensoverschrijdende situaties terecht te komen. Helpende Handen brengt ouders van kinderen met autisme of een andere beperking graag in contact met geschikte hulpverleners en behandelaars.

Handreiking Seksualiteit

De Reformatorische Oudervereniging (ROV) heeft een veelkleurige brochure ontwikkeld met handreikingen seksualiteit. In korte, toegankelijke stukjes vinden ouders handreikingen om het hun kinderen daarover in gesprek te gaan. Ook pubers kunnen met deze informatie hun winst doen. De brochure is te bestellen via Handreiking (rovereniging.nl

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
11 november 2022

Trauma op school

Thema: opvoeding

We bestempelen een minder fijne ervaring soms te makkelijk als traumatisch. Een echt trauma is niet zomaar een buts of een kras, maar een diepe wond. Een wond die ogenschijnlijk genezen is, maar in werkelijkheid alleen maar bedekt is met een dun vliesje. En daardoor op voor ons onverwachte momenten weer open springt.

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
03 oktober 2022

Huifbedrijden

Thema: mensen met een beperking

Ons drukke en stressvolle bestaan schreeuwt om rust en ontspanning! Daar wordt handig op ingespeeld met allerlei producten ‘die de natuur ons biedt’: druppeltjes, kruidenmengsels, geurstaafjes, enz. Daarnaast is er een veelheid aan cursussen en arrangementen: welness of mindfulness, ver weg of dichtbij. Een sauna in huis, of een hottub in de tuin… Kleurige folders en ‘voordelige’ aanbiedingen genoeg.

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
30 september 2022

Geen boeken meer?!

Thema: opvoeding

Elke zomer staan we voor de grote uitdaging: hoe krijgen we alle spullen in de auto als we op reis gaan?

Lees meer