Inspireren, bewust worden en leren. Wij willen graag onze verhalen met u delen.

U vindt hier verschillende blogs geschreven uit verschillende hoeken. Zo vindt u hier blogs vanuit ouders, leerkrachten en psychologen.

Over welk onderwerp wilt u graag iets lezen?

Filter de blogs op onderwerp:

Persoonlijk Persoonlijk
22 oktober 2020

Een verwarrende coronawereld

Thema: persoonlijk

Zomaar een zaterdag in oktober. Kastanjes rapen en door een dik bladerdek banjeren knisperende bladeren onder je voeten, de pittige herfstlucht in je neus. Even kind zijn met de kinderen. Hoe mooi kan een bos in de herfst zijn! Wat me opviel waren de grote hoeveelheden aan paddenstoelen. Mooie, lelijke, witte, bruine en -gelukkig!- ook een rood-met-witte-stippenpaddenstoel. Even weg van alle coronaperikelen, even genieten van een heerlijke herfstdag.

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
24 juni 2021

De menselijke maat

Thema: mensen met een beperking

De ‘menselijke maat’ moet terugkomen.

Niet hier en daar, of ergens op de achtergrond… Nee, onze minister-president - ambitieus als altijd - zei het zo: “ Elke organisatie en toezichthouder moet een plan maken hoe de menselijke maat weer vooróp moet komen te staan.” Dan is wel duidelijk: die menselijke maat moet van ver komen.

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
10 juni 2021

Bewustzijn

Thema: persoonlijk

Als er net een fietser voor je neus is aangereden en je belt de alarmlijn, dan is één van de eerste vragen die je te horen krijgt: “is de patiënt bij bewustzijn?” Een vraag van levensbelang. Het zegt iets over de ernst van het letsel. Als iemand buiten bewustzijn is, reageert hij niet meer op wat je vraagt, op wat hij voelt, op wat je zegt, omdat hij zich niet bewust is van je vragen en handelingen.

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
03 juni 2021

Een schildpad, leeuw of pauw?

Thema: opvoeding

“Ik doe niet meer mee met dat stomme spel! Ze spelen allemaal vals, de stomme idioten!” Bam! Met een knal vliegt de deur dicht en stampt zoonlief de trap op. "Een leeuwreactie", concludeert zijn zus. Flink wat heftigheid, dus dat is duidelijk.

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
27 mei 2021

Boos

Thema: opvoeding

"Weet u waar ik heel goed in ben?" Met een grote frons tussen zijn wenkbrauwen en fonkelende ogen kijkt hij me aan.

Lees meer
Gemeente Gemeente
17 mei 2021

Zonde: bespreken of beleven?

Thema: pastoraat
"Ja, we zijn allemaal zondig. Onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad." Tijdens menig pastoraal bezoek wordt dit instemmend beaamd. Maar dan stopt het vaak. Het is een algemene waarheid, die - naar je hoopt ogenschijnlijk - de spreker van deze woorden weinig doet. Wanneer je dan vervolgens vraagt: "Kunt u dan eens tien zonden van vandaag noemen?", dan blijft het vaak beklemmend stil. Bespreken en beleven, mond en hart blijken vaak niet dezelfde taal te spreken.
Lees meer
Huwelijk & relatie Huwelijk & relatie
10 mei 2021

Jaloers

Thema: single

Blij vertel ik aan vrienden dat mijn zusje samen met haar vriend een huis heeft gekocht. Wat zijn ze lang opzoek geweest en wat ben ik blij voor ze! Ik laat wat foto's zien en vertel enthousiast dat ik uitkijk naar de bruiloft. Na mijn verhaal is het even stil...

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
22 april 2021

Niks om over te praten

Thema: persoonlijk

Haar jas hield ze aan. Altijd, elke les, bijna geen leraar die het voor elkaar kreeg haar haar jas uit te laten doen. Hij zat als een beschermend laagje om haar heen. Wie haar er op aan sprak kreeg al snel in de gaten dat het daar niet over moest gaan. Het was geen manier om aandacht te trekken of te provoceren, deze jas was heel hard nodig om er te kunnen zijn. Als er een leraar was die even niet oplette dan legde ze haar hoofd op haar arm, heerlijk op die zachte jas. Ze was onopvallend aanwezig in de les. In de pauze was dat anders. Ze voerde het hoogste woord en bepaalde waar de meiden gingen zitten en of ze naar de supermarkt gingen. Over haarzelf ging het nooit. Kwamen de gesprekken iets te dichtbij, dan mepte ze verbaal om zich heen.

Lees meer

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.

Persoonlijk

Hebt u te maken met rouw, depressie of een beperking? Gelukkig hoeft u deze last niet alleen te dragen. Er zijn gespreksgroepen en er is persoonlijke hulp vanuit diverse organisaties.

Jeugd & opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.

Huwelijk & relatie

Single of getrouwd, gescheiden of anders geaard, we lopen allemaal aan tegen mooie en moeilijke momenten in ons relationele leven.