Inspireren, bewust worden en leren. Wij willen graag onze verhalen met u delen.

U vindt hier verschillende blogs geschreven uit verschillende hoeken. Zo vindt u hier blogs vanuit ouders, leerkrachten en psychologen.

Over welk onderwerp wilt u graag iets lezen?

Filter de blogs op onderwerp:

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
15 oktober 2020

Schoolkamp

Thema: opvoeding

Het bleef tot het laatste moment spannend of het allemaal door kon gaan. Als er iets is waar onze leerlingen moeite mee hebben dan is het onzekerheid. Dagelijks vuurden de kinderen hun vragen af. "Gaan we nog op kamp, meester? Mag het van de GGD? Het zwembad is zeker gesloten? We gaan gewoon zoveel mogelijk dingen doen..."

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
08 april 2021

Praatpaal

Thema: mensen met een beperking
Nog niet zo lang geleden zag je 'm langs de snelweg: een felgele praatpaal. Het was een middel voor communicatie op de autoweg. Een hulpmiddel om in contact te komen met iemand die helpen kan.
Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
15 april 2021

Nieuwe plaatsing?

Thema: pleegzorg

Het huis ruikt naar pannenkoeken, de afzuigkap loeit en ik ben druk bezig. Vanmiddag vieren we voor de vriendjes van Joris zijn verjaardag. Boven het geluid van de afzuigkap hoor ik ineens de telefoon gaan. Ik zie dat onze pleegzorgwerker belt. Zij belt meestal als er bijzonderheden zijn of als ik een vraag heb gesteld. Ik heb nu geen vragen gesteld, dus afwachten waarom ze belt.

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
22 april 2021

Niks om over te praten

Thema: persoonlijk

Haar jas hield ze aan. Altijd, elke les, bijna geen leraar die het voor elkaar kreeg haar haar jas uit te laten doen. Hij zat als een beschermend laagje om haar heen. Wie haar er op aan sprak kreeg al snel in de gaten dat het daar niet over moest gaan. Het was geen manier om aandacht te trekken of te provoceren, deze jas was heel hard nodig om er te kunnen zijn. Als er een leraar was die even niet oplette dan legde ze haar hoofd op haar arm, heerlijk op die zachte jas. Ze was onopvallend aanwezig in de les. In de pauze was dat anders. Ze voerde het hoogste woord en bepaalde waar de meiden gingen zitten en of ze naar de supermarkt gingen. Over haarzelf ging het nooit. Kwamen de gesprekken iets te dichtbij, dan mepte ze verbaal om zich heen.

Lees meer
Huwelijk & relatie Huwelijk & relatie
10 mei 2021

Jaloers

Thema: single

Blij vertel ik aan vrienden dat mijn zusje samen met haar vriend een huis heeft gekocht. Wat zijn ze lang opzoek geweest en wat ben ik blij voor ze! Ik laat wat foto's zien en vertel enthousiast dat ik uitkijk naar de bruiloft. Na mijn verhaal is het even stil...

Lees meer
Gemeente Gemeente
17 mei 2021

Zonde: bespreken of beleven?

Thema: pastoraat
"Ja, we zijn allemaal zondig. Onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad." Tijdens menig pastoraal bezoek wordt dit instemmend beaamd. Maar dan stopt het vaak. Het is een algemene waarheid, die - naar je hoopt ogenschijnlijk - de spreker van deze woorden weinig doet. Wanneer je dan vervolgens vraagt: "Kunt u dan eens tien zonden van vandaag noemen?", dan blijft het vaak beklemmend stil. Bespreken en beleven, mond en hart blijken vaak niet dezelfde taal te spreken.
Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
27 mei 2021

Boos

Thema: opvoeding

"Weet u waar ik heel goed in ben?" Met een grote frons tussen zijn wenkbrauwen en fonkelende ogen kijkt hij me aan.

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
03 juni 2021

Een schildpad, leeuw of pauw?

Thema: opvoeding

“Ik doe niet meer mee met dat stomme spel! Ze spelen allemaal vals, de stomme idioten!” Bam! Met een knal vliegt de deur dicht en stampt zoonlief de trap op. "Een leeuwreactie", concludeert zijn zus. Flink wat heftigheid, dus dat is duidelijk.

Lees meer

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.

Persoonlijk

Hebt u te maken met rouw, depressie of een beperking? Gelukkig hoeft u deze last niet alleen te dragen. Er zijn gespreksgroepen en er is persoonlijke hulp vanuit diverse organisaties.

Jeugd & opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.

Huwelijk & relatie

Single of getrouwd, gescheiden of anders geaard, we lopen allemaal aan tegen mooie en moeilijke momenten in ons relationele leven.