Hallo, contact!

Thema: opvoeding

“He, broer, kom gauw boven kijken! Ik heb een gigantisch ruimteschip van lego gemaakt, dat moet je echt zien. Weet jij hoe ik verlichting erop kan maken?” “Echt? Wauw! Ik kom eraan. Neem gelijk even de bak met lego mee die we hiervoor nodig hebben.” Broerlief gooit nog gauw zijn jas en schoenen in de richting van de kapstok en rent naar boven.

Even later hang ik de was op boven de trap. Uit de meidenkamer ernaast klinkt gegiebel en gelach. Af en toe bereikt een opmerking mijn oren: “Laat es zien of hij echt zo knap is als jij beweert…Hah, hah, nee joh…..Heb je dat serieus gezegd tegen hem? Wat zei hij toen?”………

Dit zijn gewone momenten die elke dag talloze keren terugkomen. Maar soms bedenk ik opeens hoe geweldig dit is: die onverdeelde aandacht voor elkaar. Het samen spelen, lachen, huilen en kletsen. Dit zijn de momenten die verbondenheid creëren in het gezin.

Maar positieve verbondenheid vraagt wel een voorbeeldhouding. Onze kinderen hebben een 24-uursvoorbeeld aan ons als ouder. Ik hou van rust en gezelligheid in huis. Ik doe graag dingen samen en kan uren kletsen met wie dan ook. Maar ik ben ook taakgericht. En dat is een aandachtspunt.

Pas fietste ik voor de gezelligheid mee naar school met de jongens. We zagen vissers en we moesten even kijken wat ze gevangen hadden. Ik had geen idee. De rest van de weg hebben ze me precies uitgelegd waaraan ik vissen kon herkennen. Maar ik was een gesprek voor mijn werk aan het voorbereiden in mijn hoofd en gaf op de gok reacties. “Dus mam, waaraan herkent u een voorn?” Stilte… “Ik denk dat u niet heeft geluisterd en ik heb juist zo goed mijn best gedaan om het uit te leggen,” klinkt het beledigd. “Sorry, jongen. Je hebt gelijk,” zeg ik schuldbewust. Dit is natuurlijk niet erg. Het overkomt ons allemaal. Net zo goed als het geen tijd hebben voor een spelletje, niet altijd tijd of zin hebben in dat wat van je gevraagd wordt. Prima.

Maar zo ’n bewustwordingsmomentje als vandaag is toch heel goed. Omdat positieve, onverdeelde aandacht en betrokkenheid op elkaar, die verbondenheid bewerkt. Onze kinderen groeien op in een chaotische, hectische wereld, waarin alles snel moet en iedereen op zichzelf gericht is.  Wat heerlijk om ervoor te zorgen dat er in het gezin ruimte is voor gesprek, spel, activiteiten die we samen doen. Want positieve verbondenheid vormt voor een belangrijk deel ons welbevinden. Laten we daar heel bewust aandacht aan besteden.

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer