Rouw bij kinderen en tieners

Praktische handvatten voor begeleiding van kinderen en jongeren die te maken hebben met rouw.

Hoe moeilijk te begrijpen is de dood. Ook voor kinderen en jongeren kan het allemaal heel verwarrend zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen en jongeren vaak zo anders rouwen dan volwassenen. Maar ook zij zullen hun eigen pijnlijke emoties moeten leren toelaten en verwerken.

Meer informatie over pastoraat aan jongeren die te maken hebben met rouw, vindt u hier.

De volgende publicaties kunnen u helpen om hen daarin steun te bieden.

Literatuur

Waarom mijn moeder? C.L.M. van Noort Voor kinderen van 10-13 jaar

Samen verdrietig. Rouwverwerking bij kinderen. Marja Bos-Meeuwsen De auteur wil inzicht geven in de manier waarop ouders en opvoeders hun kinderen kunnen troosten, naast hun eigen verdriet.

Ik moet je iets ergs vertellen. Praktische handreiking voor rouwverwerking bij kinderen en tieners. Ton Vegt (red.) De auteurs gaan in op emotionele verschillen tussen kinderen en tieners en leggen per leeftijdsfase uit welke reacties en gevoelens te verwachten zijn. Ook wordt besproken hoe je kinderen kunt voorbereiden op een begrafenis.

Verder na verlies. Jongeren werken aan hun rouw. Dr. J.E. Korteweg (red.) Een praktisch boekje, met opdrachten, ervaringsverhalen en veel inzicht in de beleving van jongeren die met verlies te maken hebben.

Rouwgroep

Stichting De Vluchtheuvel heeft (bij voldoende aanmeldingen) een rouwgroep voor jongeren tot 23 jaar. Aan de rouwgroep nemen 4 tot 8 mensen deel. In vijf bijeenkomsten worden verschillende thema’s uitgewerkt zoals het delen van verdriet, omgaan met gevoelens, leven met gemis, omgaan met herinneringen en je eigen leven weer oppakken. De bijeenkomsten duren gemiddeld 1 tot 1,5 uur. De groep wordt begeleid door twee hulpverleners. De rouwgroep is een besloten groep, je sluit af met dezelfde groep als waarmee je gestart bent. De groepsgesprekken kunnen plaatsvinden op één van de gesprekslocaties, maar ook op locatie bijvoorbeeld in uw kerkelijke gemeente.

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.