16 January 2020

"Had ik die foto maar nooit verstuurd..."

Thema: persoonlijk

Het begon allemaal onschuldig, vertelt Femke me.

9 January 2020

Ik mis je

Thema: jeugdwerk

Een poosje geleden werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Een harde les, maar een les die ik graag door wil geven. Het is een les voor elke leidinggevende, maar vooral voor elk gemeentelid.

2 January 2020

Een tas vol

Thema: pleegzorg

"Mam, ik ben aan de beurt voor de ik-tafel!" Laurens komt helemaal enthousiast uit school. "De ik-tafel, wat is dat voor leuks?", vraag ik. "Nou, daar mag je allemaal spullen van jezelf op zetten. Dus waar je graag mee speelt, van je papa en mama, gewoon alles van jezelf. En dan mag dat een poos op school blijven en dan ga ik er ook over vertellen. Dus ik ga auto's meenemen, want daar houd ik van en de foto van de hele familie." Zoonlief heeft al allerlei plannetjes bedacht. En al kletsend over de ik-tafel fietsen we naar huis.

27 December 2019

Ont-moeten

Thema: persoonlijk

Het is een woensdagmorgen in het begin van december. Met mijn tweejarige dochter in de wandelwagen, loop ik richting winkelstraat en markt. Er hangt een lichte vorst in de lucht, maar het mooie winterzonnetje lokt menigeen naar buiten. Ik ben in ieder geval zeker niet de enige die bedacht heeft nog even wat boodschappen te gaan halen. In de nauwe gangpaden van een bekende drogist lijkt het wel of alles schreeuwt om aandacht. Speelgoed staat metershoog opgestapeld. De geschenkverpakkingen grijnzen me in alle soorten en maten aan. Aanbiedingen links en rechts. In de gangpaden moet ik regelmatig uitwijken of de wandelwagen een ander plekje geven om andere kopers, kijkers en snuffelaars door te laten. Ik betrap me erop dat ik door de bomen het bos niet meer zie... Wat zocht ik hier ook alweer?

21 December 2019

Meer Paulus in de kerk

Thema: jongerenpastoraat

Hebben christenen een beter leven dan andere mensen? Doen christenen het beter dan anderen? Het antwoord van een catechisant raakte mij diep: "Ik weet niet of ik wel christen wil zijn, ik zie namelijk niet dat het leven van echte christenen beter is of dat ze betere dingen doen."

12 December 2019

"Wilt U mij weer jaloers maken?"

Thema: jongerenpastoraat

Soms krijg je de indruk dat er geen goed zicht is op het leven van jongeren. Menigmaal hoor je ambtsdragers zeggen: "Waar is de genade van de oude tijd gebleven?" Het komt mij vaak voor alsof er dan bedoeld wordt dat de Heere niet meer werkt. Meestal wijzen die ambtsdragers dan naar de jongeren. Laat ik dan ter bemoediging iets delen. Kort geleden kreeg ik van een jongere onderstaand bericht. Het was een fragment uit haar dagboekje. "U moet er maar niet teveel van denken hoor", zo reageerde ze achteraf. Maar de teerheid in deze woorden spreekt vanzelf.