Aan elkaar gegeven

Thema: pastoraat

Een gemeente is maar een wonderlijk gezelschap. Het zijn geen familiebanden die aan elkaar binden. Het is geen opleiding of beroep, dat een band geeft. Het is mooi als er vriendschappen zijn, maar dat is de reden ook niet. In de gemeente ben je aan elkaar gegeven. Je hebt elkaar niet opgezocht, maar je bent er geplaatst. Mensen aan mij gegeven om een stukje mee te reizen op de weg van mijn leven. Een plaats waar oud en jong samenkomen.

Voor veel jongeren en ouderen misschien wel de enige plek waar ze elkaar ontmoeten (buitenom familie). Of is er geen sprake van ontmoeten, maar van naast elkaar leven? Wanneer Paulus in zijn brief aan Titus instructies geeft over wat belangrijk is voor de gemeente op Kreta wijst hij nadrukkelijk op jong en oud. Hij geeft oude mannen en vrouwen een expliciete opdracht. Ook spreekt hij de jonge mannen en jonge vrouwen aan. Ze zijn aan elkaar gegeven om te leren wat het betekent om volgeling van Christus te zijn in de praktijk van alle dag.

Hoe is dat in onze gemeente? Zijn de oude(re) mannen een voorbeeld voor de jongens? Zijn de oude(re) vrouwen identificatiefiguren voor de meisjes? En dat niet zomaar… Zijn de ouderen leesbare brieven van Christus? Paulus schrijft in 2 Korinthe 3:2 aan de gemeente van Korinthe: ‘Gijlieden zijt onze brief, geschreven in onze harten, bekend en gelezen van alle mensen.’ Hoe lezen de jongeren u als oudere? Nodig ze eens uit voor een gesprek en deel eens wat uit uw leven. Er wordt op u gelet! Bewust of onbewust bent u een voorbeeld. U weet beter dan wie ook wat u laat zien van de dienst van de Heere in uw leven. Jongeren, let op de ouderen om je heen. Ze zijn geroepen je voorbeeld te zijn. Spreek eens iemand aan. Ken je een oudere die de Heere vreest? Ga er eens mee in gesprek.

Laten we de wonderlijke gaven van het aan elkaar gegeven zijn dankbaar en biddend gebruiken. Wandel met elkaar op de reis van het leven. Spreek met elkaar over de dingen van het Koninkrijk van God. Let op elkaar!

Henri Keurhorst

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer