Geen boeken meer?!

Thema: opvoeding

Elke zomer staan we voor de grote uitdaging: hoe krijgen we alle spullen in de auto als we op reis gaan?

Dit jaar kwamen we op het idee dat het heerlijk zou zijn als we de boeken thuis zouden kunnen laten. Dat scheelt 2 grote reistassen. Maar ja, een vakantie zonder leesvoer, is in ons geval beslist geen optie. Toen kwamen we op het lumineuze idee om op de e-reader over te gaan. Voor iedereen meteen een verjaardagskado geregeld. Gelukkig blijkt 1 collectief abonnement mogelijk, zolang je ze allemaal koppelt aan 1 e-mailadres.

Maar wat een verrassende omwentelingen bracht dit mee. “Mam, ik hou niet van boeken lezen, maar nu lukt het wel.”, zo gaf onze jongste zoon aan. Ik was verbaasd. Maar toen ik zag hoe hij ermee omging, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Hij overziet geen grote hoeveelheden. Nu ziet hij 1 kleine bladzijde per keer. Dat blijkt de oplossing.

Op een ander moment zie ik tot mijn stomme verbazing dat de jongens aan het gamen zijn op hun exemplaar! Met enthousiasme leggen ze uit dat je de betekenis van woorden kunt opvragen, dus bedachten ze dat je dus het internet op kon.

O, nee toch… hoe komen ze erop! Gelukkig is de e-reader niet bedacht op grote hoeveelheden data. Laden kost zoveel tijd, dat de lol er gauw af was. De jongens zijn gek op alle technische mogelijkheden en zijn daar ook zo achter. Nooit geweten bijvoorbeeld dat je er ook op kon tekenen!

Zelf hou ik erg van een papieren versie van een boek. Maar eerlijk is eerlijk, ik beken dat ik ook niet meer terug wil. Lezen zonder nachtlampje aan, zorgt dat ik mijn ega niet wakker maak en toch mijn bed niet uit hoef.

Door het collectieve abonnement, lezen we ook boeken van elkaar. Het is ook fijn dat niemand er slechte lectuur op kan zetten: dat wordt onmiddellijk opgemerkt.

Bijbellezen of Bijbelstudie met elkaar tijdens lange autoritten, is nu prima te doen.

Maar dan krijg ik een e-reader voor mijn verjaardag. Binnen 2 weken komt onze zoon met een bedremmeld gezicht mijn pas verkregen kado tonen: “Sorry mam, ik liet hem per ongeluk vallen.” Scherm gescheurd. Onbruikbaar. Tja, dat is een net wat duurdere grap dan een nieuw boek. Zoals je er ook op moet opletten dat je hem niet kwijtraakt. Toch wegen de voordelen op tegen de nadelen, vinden we. En ons doel om alle bagage in de auto te krijgen, is ruimschoots gehaald. Voor dit jaar tenminste. Misschien wil 1 van de kinderen dat volgend jaar haar vriend meegaat op vakantie. Of blijken we bergschoenen nodig te hebben. Dan hebben we een nieuwe uitdaging.

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer