Huifbedrijden

Thema: mensen met een beperking

Ons drukke en stressvolle bestaan schreeuwt om rust en ontspanning! Daar wordt handig op ingespeeld met allerlei producten ‘die de natuur ons biedt’: druppeltjes, kruidenmengsels, geurstaafjes, enz. Daarnaast is er een veelheid aan cursussen en arrangementen: welness of mindfulness, ver weg of dichtbij. Een sauna in huis, of een hottub in de tuin… Kleurige folders en ‘voordelige’ aanbiedingen genoeg.

Kijk je op een website. dan vind je een massage-apparaat van honderden euro’s – ‘uw eigen fysiotherapeut’ – tot een massagekussen van een paar tientjes. Dat kussen geeft warmte, er gaan een paar ronde kogels in heen en weer. Als je dat bijv. onder je rug legt werkt het ontspannend.

Daar kon wel eens wat in zitten! Bij onze ernstig beperkte zoon Peter zien we het positieve resultaat als de rug op een goede manier gemasseerd wordt. En zéker als dat gebeurt met middelen die de natuur ons aanreikt. De masseurs heten Eppo en Brenda. Het zijn twee paardjes (‘Haflingers’ voor de kenner) die speciaal getraind zijn voor ‘huifbedrijden’. Samen met groepsgenoten van ‘Muiderheim’ gaat Peter naar de manege van de ‘Stichting Paardrijden Gehandicapten’ in IJsselmuiden (SPGIJ). Dan wordt hij op een soort ‘matras’ gelegd: een canvasdoek, dat tussen een rechthoekig stalen frame is gespannen. Dat geheel wordt op een speciaal daarvoor ontworpen menwagen gehesen. Het doek komt dan in aanraking met de ruggen van de paarden. Die weten wat er van ze verwacht wordt: ze lopen een half uur stapvoets hun rondjes in ‘de bak’ van de manege.

Op de website van de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) wordt het zó omschreven: ‘Hun warmte en masserende bewegingen zorgen voor ontspanning en kunnen een gunstige invloed hebben op het lichamelijke functioneren, onder andere verbetering van de bloedsomloop, spijsvertering en stofwisseling.’ Beter kan ik het niet zeggen. Trouwens, ik kan uit ervaring spreken: ik heb de eer gehad óók een keer op de paardenruggen gehesen te worden. Er kan geen massagekussen tegenop!

Het mennen van de wagen is vrijwilligerswerk. Een trouwe ‘familie’ van menners is daarvoor beschikbaar. Ze kennen Peter, en Peter kent hen. Als ‘ome Jaap’ al manoeuvrerend het schone lied aanheft van ‘de beren die broodjes smeren’ kraait Peter, min of meer op het juiste moment: ‘hi-hi-hi’. Hij kan maar weinig klanken uiten, maar dit is er één van.

Nóg belangrijker: in de loop van het halve uur zien we hoe Peter zich ontspant. Niet alleen zijn spastische ledematen, maar zijn hele lichaam. Welness, mindfulness, relax… met natuurlijke middelen.

Hulde aan de vrijwilligers die bij de manege betrokken zijn! Ze houden alle activiteiten – dat zijn er veel méér dan alleen huifbedrijden – draaiend. Sommigen doen dat al tientallen jaren. Hun namen staan terecht op een ‘erelijst’ in de hal.

De manege is grotendeels afhankelijk van bijdragen van deelnemers en sponsors. Die zijn er gelukkig. Er is een mecenas die zelfs een complete menwagen voor z’n rekening heeft genomen. Onbetaalbaar!

Bert Regterschot

Peter Regterschot is op 14 maart 2023 overleden.

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer