Nieuw dagboek voor kinderen die van duidelijkheid houden

Schrijven, schrappen en schaven aan een dagboek voor kinderen die van duidelijkheid houden
 
“Kan ik je deze week nog even bellen, voordat ik contact op ga nemen met deze scribent?” Binnen de redactie van het nieuwe dagboek in wording stellen we deze vraag regelmatig aan elkaar. In het najaar van 2023 schreven meer dan 25 scribenten dagboekstukjes  voor kinderen met autisme van 9 tot en met 12 jaar. Predikanten, ambtsdragers en leerkrachten bogen zich over teksten uit Handelingen en de brieven van Paulus. Niet altijd even gemakkelijke teksten. Wel teksten die heel regelmatig in preken worden geciteerd.
Een divers gezelschap van  meelezers heeft daarna  feedback gegeven: Mensen met autisme, ouders en mensen uit het werkveld. Als redactie nemen we alle reacties door en bespreken we welke voorstellen we terugkoppelen aan de scribent.
Dat is een mooie en intensieve taak. We maken daarbij steeds dezelfde afweging: welke keuze  is  in het belang  van de kinderen met autisme die volgend jaar D.V. het dagboek gaan lezen en hoe doen we recht aan wat de scribenten schrijven.
Veel woorden, uitdrukkingen en begrippen in de (Bijbelse) taal klinken zo vanzelfsprekend. Maar als we luisteren met de oren van een kind met autisme, blijken woordcombinaties soms verwarrend te zijn. We stellen een vraag, zonder dat daar een concreet antwoord op volgt: error! Of we schrijven dat de kinderen altijd moeten bidden. Altijd –  is er dan geen tijd om andere dingen te doen? Ook maken we soms grote denkstappen in wat we vertellen of uitleggen. Wat is het mooi om met scribenten te bespreken hoe we de Bijbelse boodschap zo duidelijk mogelijk kunnen verwoorden voor de kinderen.
Het dagboek gaat over het leven en de brieven van Paulus. Aan de hand van 52 weekthema’s komen allerlei onderwerpen aan de orde. Bijbelse thema’s zoals zonde en genade, thema’s uit het dagelijks leven zoals tevreden zijn, geen ruzie maken, gehoorzaamheid en thema’s uit het kerkelijk leven zoals kerk en dienen.
Benieuwd geworden naar het dagboek? Noteer dan alvast de datum van 14 november 2024. Die avond wordt het nieuwe dagboek gepresenteerd in Woerden. Vanaf die datum kan het worden aangeschaft. Houd onze berichtgeving in de gaten om op de hoogte te blijven.


Inge van Hell-van Dijke, Helpende Handen, met dank aan de collega’s redactieleden

Downloaden
Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
13 mei 2024

Nieuw dagboek voor kinderen die van duidelijkheid houden

Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer