Middelenverslaving

Ik? Verslaafd? Het is heel wat om toe te geven dat je eigenlijk zelf de baas niet meer bent over je alcoholgebruik, je slaapmedicatie of andere middelen.

Als we het hebben over verslaving, dan gaat het om problematisch middelengebruik. Een glas alcohol per dag is immers nog niet zo slecht. Slaapmiddelen kunnen tijdelijk uitkomst bieden. En zelfs heel af en toe een sigaret maakt je nog niet gelijk verslaafd. Het wordt echter problematisch als je van de stof afhankelijk bent en wanneer het je gedrag gaat beïnvloeden.

Binnen de verslaving aan een stof wordt er ook gesproken over een lichamelijke en geestelijke verslaving. Een lichamelijke verslaving houdt in dat het menselijk lichaam gewend is geraakt aan de stof die intensief gebruikt wordt en zich heeft aangepast aan die stof. Wordt er gestopt met het gebruik, dan ontstaan er onthoudingsverschijnselen zoals koorts, slapeloosheid en braken. Het steeds meer nodig hebben van een verslavende stof om hetzelfde effect te bereiken noemt men tolerantie, wat vrijwel altijd voorkomt bij een verslaving.

Geestelijke verslaving betekent dat iemand een stof denkt nodig te hebben of denkt lekker te vinden en niet meer zonder kan. Deze vorm van verslaving is persoonsgebonden, omdat verschillende mensen verschillende dingen ‘lekker’ vinden. Bij geestelijke verslaving kan iemand zodanig naar een stof verlangen dat alle gedachten draaien om het gebruiken en verkrijgen van die stof. De mentale verslaving kan de chemische balans binnen de hersenen verstoren en daardoor ook een daadwerkelijke lichamelijke invloed hebben.

De meest verspreide verslavingen zijn die aan alcohol en sigaretten. Zeer verslavend zijn stimulerende middelen als heroïne en amfetamine. Een verslaving die vaak onopgemerkt blijft is verslaving aan medicatie zoals de zogenaamde angstdempers, slaapmiddelen of pijnstillers. Stilzwijgend worden vaak jarenlang herhalingsrecepten opgehaald, totdat de arts ingrijpt of de patiënt niet meer genoeg heeft aan zijn dosis en meer van de huisarts probeert te krijgen of andere wegen gaat zoeken om de verslaving in stand te houden.

Lees meer over verslaving aan medicijnen, alcohol, drugs en roken op de website van De Hoop GGZ. Ook de volgende vragen komen hier ter sprake: Wanneer is er sprake van verslaving? En hoe kan De Hoop u eventueel van dienst zijn?

Stichting Voorkom geeft preventieve voorlichting over verslavende middelen aan jongeren. Op de site staat ook informatie voor ouders, waaronder tips voor opvoeders om het gesprek aan te gaan en signalen van drugsgebruik.

Ook Stichting Timon biedt (jongeren) hulp bij verslaving.

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.