Als je student bent geweest, ken je de levensfase waarin je bijna wekelijks nieuwe mensen ontmoet. Behalve dat het mooi is om mensen te leren kennen, kost het continu kennismaken met anderen ook veel energie. Op een gegeven moment is je studie klaar; je vindt ergens werk, een huis en je wordt lid van een kerkelijke gemeente. Het aantal mensen dat je dan - buiten je eigen netwerk - ontmoet, wordt vaak kleiner. Verlang je naar een partner, dan vraagt het dus meer inzet om in contact te komen met nieuwe mensen.

Wees aanwezig

Contacten met het andere geslacht komen niet uit de lucht vallen. Je moet er iets voor doen. Als je graag een levenspartner wil ontmoeten, zorg dat je dan ook in gelegenheden komt waar er ontmoetingen kunnen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door met een vriend of vriendin mee te gaan naar een activiteit uit een andere gemeente. Je kunt je gezicht laten zien op georganiseerde avonden, op congressen of themadagen. Ook verjaardagen en recepties kunnen een aanleiding vormen om in contact te komen met mensen die je nog niet kent. Wat belangrijker en misschien nog wat lastiger is: straal zelf ook uit dat je open staat voor ontmoetingen. Wees niet te bescheiden. Door oogcontact te maken en te glimlachen kom je meer toegankelijk en benaderbaar over. Wees ook niet bang om het initiatief te nemen en een praatje te beginnen.

Datingsites?

Het zal je niet onbekend zijn dat er verschillende christelijke datingsites bestaan. De laatste jaren is online contact leggen een meer geaccepteerde manier geworden om elkaar te ontmoeten. Singles hebben verschillende gedachten over het wel of niet online zetten van hun persoonlijke profiel. Bij sommigen overheerst het idee van een 'koehandel', waaraan ze zich niet willen onderwerpen. Bij anderen is er angst om door bekenden op een dergelijke site gezien te worden, of om op het verkeerde been gezet te worden met een gepimpte profielfoto. Singles die wel een profiel hebben aangemaakt, geven vaak aan op een bepaald moment een drempel te hebben genomen. Daarbij hebben ze wel de overtuiging dat het in een zoektocht naar een partner gaat om bidt én werkt. Welke ideeën je ook hebt over een datingsite, het is een feit dat zo'n platform een plek kan zijn waar eerste contacten ontstaan.

Een date

Het vraagt moed om met regelmaat een voorstel te doen voor een (eerste) afspraak, wanneer je een sympathiek iemand hebt ontmoet. Maak een date voor jezelf niet te 'groot'. Blijf beseffen dat je niet na één lange wandeling moet weten of iemand een geschikte huwelijkskandidaat is. Laat het je er vooral gaan om de ander beter te leren kennen. Nieuwsgierigheid naar wie iemand is, geeft een ontspannener gesprek dan een focus op mogelijke geschiktheid. Denk bij een eerste afspraak ook niet verder dan het moment. Je doel is je te verdiepen in de ander, niet om die te beoordelen. Was het een fijne ontmoeting, laat het dan eerst even bezinken. Kijk je er na een paar dagen nog steeds positief op terug, spreek dan gerust nog een keer af, nogmaals zonder daarbij voor jezelf hoge verwachtingen te hebben.

Haak niet te snel af wanneer je bij een eerste date het idee hebt dat het 'm niet gaat worden. Als je te snel de conclusie trekt dat iemand niet bij je past, ontzeg je jezelf en de ander - twee onvolmaakte mensen - een kans om elkaar beter te leren kennen. Bovendien kun je na één ontmoeting slechts voorzichtige conclusies trekken: bij een eerste date hoort een gezonde portie spanning, waardoor je maar voor een deel ziet wie iemand is of hoe die zich presenteert. Een vervolgafspraak zal vaak wat ontspannener verlopen.

En dan praktisch

Om een eerste afspraak tot een prettige ontmoeting te maken, is het dus van belang dat je niet in je achterhoofd met het huwelijk bezig bent. Benoem richting de ander dat je het leuk vindt de ander te leren kennen, en dat dat wat jou betreft het doel van de date is. Verder doe je er goed aan om niet te laat te komen bij een eerste date; dat wekt de indruk dat je de ander niet zo belangrijk vindt. Spreek in eerste instantie niet thuis af (te privé) en als je in een restaurant iets gaat eten of drinken, hou het dan kort. Statisch tegenover elkaar zitten en het idee hebben voorlopig nog niet weg te kunnen, werkt spanning verhogend. Zorg verder dat je kleding draagt waarin je je fijn voelt – dat hoeft dan geen bron van onzekerheid te zijn.

Als het om de inhoud van het gesprek gaat, kun je als richtlijn houden om zo veel mogelijk op de ander gericht te zijn. Als je je teveel focust op hoe je zelf overkomt of op wat je moet zeggen, verlies je de oprechte aandacht voor de ander en zal bij jou waarschijnlijk de spanning toenemen. Wijd in een eerste afspraak niet te breed uit over jezelf en grote persoonlijke zorgen; dat kan voor een zware sfeer zorgen wat ongemakkelijk kan aanvoelen bij iemand die je maar kort kent. Evenmin is het wijs om je gedachten rond getrouwd zijn en kinderwens al in een eerste ontmoeting op tafel te leggen.

Afwijzing

Je maakt jezelf best kwetsbaar door regelmatig af te spreken met nieuwe mensen. Je kunt niet met alle mensen die je ontmoet, vrienden worden. Dus na één, twee of maximaal drie ontmoetingen zal er een beslissing vallen om iemand nog vaker te zien. Of niet. Een beslissing van jouw kant of van de kant van de ander, kan dan aanvoelen als een persoonlijke afwijzing. Om op een goede manier met zo’n afwijzing om te gaan, kan het helpen je om te definiëren wat je onder afwijzing verstaat. Niet een volgende keer met iemand willen afspreken, betekent niets meer en niets minder dan dat er geen klik is (en dat er dus ook geen relatie in zit). Het zegt niets over hoe waardevol je als persoon bent.

Als je wat vaker een eerst ontmoeting hebt met iemand van het andere geslacht, dan horen ‘afwijzingen’ erbij. Je kunt wel of geen klik hebben met iemand. Of na een tijdje de conclusie trekken dat iemand te verschillend is van jou om verder mee af te spreken. Zo gaat dat nu eenmaal. Je kunt ook mooie ontmoetingen hebben met mensen die misschien totaal niet bij je passen. Als het je lukt dates op die manier te zien, kunnen ook ontmoetingen die niet tot verder contact hebben geleid een positieve herinnering vormen. Zonder dat je eigenwaarde daar onder hoeft te lijden.

Klinkt het te mooi om waar te zijn, om er op deze manier te staan? De praktijk is inderdaad weerbarstig. Het kan best even binnenkomen als je zelf een goed gevoel had bij een eerste afspraak, maar de ander heeft geen behoefte aan verder contact. Benoem dat dit stukje pijn richting de Heere en richting jezelf. Een gevoel van teleurstelling mag een plek hebben. En vergeet niet naast het afspreken met onbekenden, te blijven investeren in je 'gouwe ouwe' relaties: je familie, je vrienden. Als het goed is hoef je in deze relaties geen afwijzing te verwachten.

Tekst: Martineke Evers-Verwijs - maatschappelijk werkster bij De Vluchtheuvel