De dagen erna is het niet zozeer de verklaring die me bezighoudt. De meningen in de verklaring zijn immers al tientallen jaren bekend. Er is dan ook niets nieuws onder zon; oude wijn in nieuwe zakken hooguit. Maar de toon waarop de gesprekken gevoerd worden, de polarisering van de meningen in het nieuws en de intolerantie waar dat mee gepaard gaat, zijn de dingen die me bezighouden.
Waar zijn alle geleerde mannen die hameren op het onderzoeken op feiten, voordat je wetenschappelijk gezien uitspraken mag doen? Waar zien we mensen pogingen doen om het christelijke deel van Nederland nog enigszins bij elkaar te houden? Waar hoor je mensen daadwerkelijk naar elkaar luisteren en zich in elkaar verdiepen?
Helaas zie ik het invullen van meningen van een ander, het inkleuren van gedachten en het doen van stevige uitspraken nogal eens terug in mijn werk. Een vrouw die er vast van overtuigd is dat iedereen haar een mislukkeling vindt. Een man die gelooft dat zijn werkgever hem expres vervelende klussen laat doen. Een twintiger die niet naar de kerk durft omdat iedereen naar hem zal kijken. Kleinkinderen die hun ene oma expres zouden buitensluiten bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Zomaar een greep uit de honderden interpretaties die voorbijkomen. Het is niet voor niets dat de één van de meest belangrijke stromingen in de psychologie mensen op zoek laat gaan naar de waarheid achter hun overtuigingen: klopt het wel wat ze denken? Vaak blijkt dat in lang niet alle gevallen op te gaan….
Tsja, en herkennen we het allemaal niet uit ons dagelijks leven? Niets menselijks is ons vreemd. Heerlijk om vanuit eigen ervaring de wereld of wit of zwart te kleuren, niet verder te kijken, geen tijd te verspillen…. Die grijstinten zijn maar ingewikkeld en helemaal niet zo helder. Maar toch…. goed om ons ervan bewust te zijn.
Wat dat betreft is 1 Korinthe 13 een prachtig hoofdstuk; niet alleen in geestelijk opzicht. De liefde zoekt zichzelf immers niet. Want als we erachter komen dat we niet goed geluisterd hebben, dan is het vaak te laat en is het leed al geschied.
Hadden we maar beter gelezen. Hadden we maar beter geluisterd….
Suzanne den Breejen
Psychologe Stichting de Vluchtheuvel