9 July 2020

Openbare belijdenis: geen vanzelfsprekendheid

Thema: pastoraat

Het afleggen van openbare belijdenis van het geloof is minder vanzelfsprekend dan voorheen. Dat is niet gek. Een aantal factoren speelt mee. Jongeren blijven langer hangen in de adolescentie, waardoor het nemen van volwassen verantwoordelijkheden verder voor zich uit geschoven wordt. Het verkennen en zich toe-eigenen van de christelijke identiteit komt langzamer op gang, ook al omdat de levensbeschouwing van andersdenkenden zich steeds sterker aan jongeren opdringt. Wie zich welbewust bij de christelijke gemeente voegt, beseft meer dan voorheen te kiezen voor een kleine minderheid. Daar moet je stevig voor in je schoenen staan.

2 July 2020

Kerkproeverij

Thema: Christen zijn

Het kwam overwaaien uit Engeland: de kerkproeverij. Het concept is heel simpel. Kerkgangers nemen hun familieleden, vrienden en buren mee naar een kerkdienst, om ze op die manier te laten 'proeven' hoe het in de kerk is. In Engeland houdt de Anglicaanse kerk al sinds 2004 'kerkproeverijen', die daar 'Back to Church Sundays' heten.

26 June 2020

Verdeeldheid

Thema: pleegzorg

Eindelijk is het zo ver: de verjaardag van Rhodé. Rhodé is de oudste zus van onze pleegkinderen Laurens en Myrthe1. De pleegouders van Rhodé hebben gevraagd of wij met onze kinderen ook naar de verjaardag van Rhodé willen komen. Daar hebben onze kinderen wel zin in! Wij zijn benieuwd hoe alles zal verlopen, mede doordat de pleegouders van Rhodé een andere culturele achtergrond hebben.

17 June 2020

Rouw

Thema: persoonlijk

Vandaag ontmoet ik Leah. Leah heeft in april jl. haar vader op 72-jarige leeftijd verloren. Haar vader was al langere tijd ziek. Hij had allerlei lichamelijke klachten, waaronder hartklachten. Ook was er vorig jaar kanker bij hem ontdekt. Voor Leah was het een wonder dat haar vader nog leefde. Toen hij echter de laatste twee weken van zijn leven sterk aftakelde en palliatief kwam te liggen, kwam het toch nog onverwachts.

11 June 2020

Babyfoto's

Thema: pleegzorg

Een gewone zaterdagmorgen. We komen allemaal net uit bed en nemen lekker de tijd om rustig op te starten. Als ik net uit de badkamer kom hoor ik een appje binnen komen. Ik pak mijn mobiel en kijk wie er op dit uur al een appje stuurt. Het is de oma van onze pleegkinderen. Zo af en toe hebben we contact met haar.

4 June 2020

Pinksteren

Thema: (jongeren)pastoraat

Het is de week voor Pinksteren. Ongeveer gelijktijdig komen er twee berichten binnen: "Volgende week de blog voor de website aanleveren" en: "De dominee is ziek. Met Pinksteren leesdienst. Jij bent zondagmorgen aan de beurt."