8 April 2021

Praatpaal

Thema: mensen met een beperking

Nog niet zo lang geleden zag je 'm langs de snelweg: een felgele praatpaal. Het was een middel voor communicatie op de autoweg. Een hulpmiddel om in contact te komen met iemand die helpen kan.

31 March 2021

Niets doen is ook iets doen

Thema: persoonlijk

'Niets doen is ook iets doen'. Een tegeltjeswijsheid. We kregen het van een oudgast. Het staat bij de haard in de woonkamer van de Oase. Op een centrale plek, goed zichtbaar. Iedereen kan er zijn of haar winst mee doen. De Oase is een plek om op adem te komen. Dat kan alleen door te vertragen en tot stilstand te komen. Door te reflecteren op wat was, wat is en wat komt. Zo'n proces gedijt vooral bij rust en stilte, bij niksen.

24 March 2021

Legpuzzel

Thema: persoonlijk

Net als bij zoveel gezinnen, ligt ook bij ons een puzzel van 1000 stukjes op de tafel. De eerste puzzel was in drie dagen af. De huidige Ot en Sien puzzel doet er wat langer over. En toch had ik eigenlijk niet verwacht dat zo'n grote legpuzzel het goed zou doen in huize Den Breejen. Vooral niet vanwege de concentratiefactor die hier in huis niet in zo'n grote mate aanwezig is. Maar dat terzijde.

17 March 2021

Ik zie... wat jij niet ziet

Thema: opvoeding

"Kijk, mam...dit is de tekening die ik van de preek gemaakt heb."

Onze dochter van elf legt een potloodtekening voor me. Twee handen bovenin de rechterhoek (God de Vader) geven ruimte aan de hand van Jezus Die Zich uitstrekt om een geboeide hand (van een verloren zondaar) uit het vuur van de hel te redden. De duif als symbool van de Heilige Geest links daarboven. Daaronder een schakelketting waarin God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest weer door twee handen ontvangen worden.

11 March 2021

De impact van corona

Thema: opvoeding

Tijdens de tweede schoolsluiting zijn de kinderen - met de kerstvakantie meegerekend - vijf weken thuis geweest. De meesten althans. Voor sommige leerlingen maakten we een uitzondering.

5 March 2021

Een rijk en vruchtbaar leven

Thema: pastoraat

Wanneer mensen met een homoseksuele geaardheid rein leven, kunnen zij een rijk en vruchtbaar leven leiden dat door het geloof in Jezus Christus aangenaam is voor God. Misschien goed om even over die stelling na te denken in het licht van de tijd en de praktijk in onze gemeenten en het pastoraat dat daarin plaatsheeft. Als we geloven dat dit wáár is, wat betekent dat dan voor de positie van gemeenteleden met een homoseksuele geaardheid? En wat betekent het voor de betrokkenheid van mensen die geen homoseksuele geaardheid hebben met hen?