7 January 2021

Het is stil

Thema: persoonlijk

In de stilte van de woonkamer wordt een nieuwe blog geboren. Eén van de weinig rustige momenten in huis. De rest van het gezin zit te lezen. Buiten is het grijs. Binnen voelt het grijs. Het zijn de donkere dagen rond kerst. Kerstvakantie anno 2020. Dit jaar geen volle agenda, geen drukke winkelstraten, geen kerstconcerten (en ja, ik mis ze), geen druk programma om familie en vrienden te bezoeken, geen laatste loodjes voor een overvolle eindejaarsverkoping, maar stilte. Soms oorverdovend. Zelfs de natuur lijkt zich deze dagen verstild te hebben. De eendjes dobberden vanmorgen in een stil park. Het enige geluid kwam van mijn eigen dochter die achterop de fiets zat. De bomen staken kil en grillig af tegen de lucht, terwijl de donker nog niet eens geweken was.

31 December 2020

Hulptroepen

Thema: opvoeding

De eerste normale dag na de feestdagen. Moment van bezinning. Ik kijk eens om me heen. Wasmanden vol was; een rommelig vloeroppervlak; appende puber; tiener die foto's bewerkt en stoeiende jongens. Ik bedenk dat ik nog diverse werkafspraken moet plannen, administratie te doen heb, deze column moet schrijven en een aantal uur wil studeren vandaag.

24 December 2020

Een kale Kerst

Thema: opvoeding

Mijn vingers aarzelen boven het toetsenbord. Brengt deze kop mensen niet op nare gedachten? Een column mag prikkelen, misschien juist in Adventstijd... De woorden blijven haken vanaf het moment dat ze uit een krantenartikel sprongen:

17 December 2020

Kerst en pastoraat

Thema: pastoraat

In 1566 schilderde Pieter Brueghel de Oude bovenstaand schilderij. Een witte kerst. Jozef en Maria (rechts vooraan, op en voor het ezeltje) komen aan in een Vlaams-achtig Bethlehem. Daarmee trekt het schilderij het unieke gebeuren uit de volheid van de tijd naar onze werkelijkheid hier en nu. Natuurlijk leven we niet meer in het jaar van de beeldenstorm, maar wel realiseren we ons ineens dat Bethlehem een heel gewoon stadje was, met gewone mensen en hun alledaagse dingen.

11 December 2020

Afhakers

Thema: pastoraat

Onlangs hoorde ik verschillende verhalen van afhakers. De één was heel betrokken op de gemeente, de ander stond wat meer aan de rand. De overeenkomst in hun verhaal raakte me. Eerst waren ze in meer of mindere mate overtuigd van de waarheid van het Woord van God. In verschillende omstandigheden kwam de vraag op: is het wel echt waar? Langzaam maar zeker werden het menselijke verhalen over God. De een zag het zus en de ander zo. Tenslotte werd de keus gemaakt om de christelijke levensvisie in te wisselen voor een andere levensvisie.

4 December 2020

Mee-eten

Thema: single

Het is kwart over vijf 's middags als ik de straat van mijn oom en tante in rijd. Een klein toetertje en mijn neefje komt al aanrennen. Hij springt in de auto: "wat gaan we eten?" "Dat mag jij kiezen", zeg ik. Hij kijkt me aan: "oei... dat vind ik juist zo moeilijk." "Zullen we dan een paar dingen bedenken waar je uit kunt kiezen?" Ondertussen rijden we de straat uit. "Wat een geluk heb ik hé", zegt hij en hij kijkt een beetje schuin mijn kant op. "Waarmee?", vraag ik. "Dat jij zo dichtbij woont!" Ik glimlach. "En weet je? Ik heb ook zo'n geluk." Hij lacht: "omdat ik dicht bij jou woon zeker?" Ja!