22 July 2021

Kleine theologen

Thema: pastoraat aan jongeren

"Ik vind catechisatie helemaal niet erg, hoor", zei een jongere tegen mij. "Alleen… het mag wel iets praktischer. Ik denk dat het best belangrijk is als je iets leert over de drie ambten van Christus of over de Drie-eenheid. Maar wat kan ik er mee in mijn dagelijkse leven?"

19 July 2021

Vakantie

Thema: single

Samen met een paar collega's sta ik aan de koffietafel in de pauze. Iedereen vertelt wat over zijn of haar vakantieplannen. De één gaat wel naar het buitenland en de ander blijft liever in het binnenland. Ik luister mee en het valt mij op dat eigenlijk iedereen wel met een gezin of vriend op vakantie gaat. Zelf vind ik het dit jaar best moeilijk om een vriendin te vinden waar ik mee op vakantie kan. Ik heb er al veel over nagedacht: wat moet ik doen?

1 July 2021

Ik ben moeder en toch...

Thema: kinderloosheid en pleegzorg

Het valt me de laatste weken steeds op hoeveel moeders met een "dikke buik" ik bij het schoolhek zie staan. Ik gun het deze ouders van harte dat ze weer nieuw leven verwachten. En toch steekt het. Ik sta ook als moeder bij het hek, als pleegmoeder. Ik ben dankbaar dat ik moeder mag zijn voor twee lieve pleegkinderen! Maar ik sta daar nooit als zwangere vrouw. Ik ben moeder, maar toch...

24 June 2021

De menselijke maat

Thema: mensen met een beperking

De ‘menselijke maat’ moet terugkomen.

Niet hier en daar, of ergens op de achtergrond… Nee, onze minister-president - ambitieus als altijd - zei het zo: “Elke organisatie en toezichthouder moet een plan maken hoe de menselijke maat weer vooróp moet komen te staan.” Dan is wel duidelijk: die menselijke maat moet van ver komen.

10 June 2021

Bewustzijn

Thema: persoonlijk

Als er net een fietser voor je neus is aangereden en je belt de alarmlijn, dan is één van de eerste vragen die je te horen krijgt: “is de patiënt bij bewustzijn?” Een vraag van levensbelang. Het zegt iets over de ernst van het letsel. Als iemand buiten bewustzijn is, reageert hij niet meer op wat je vraagt, op wat hij voelt, op wat je zegt, omdat hij zich niet bewust is van je vragen en handelingen. 

3 June 2021

Een schildpad, leeuw of pauw?

Thema: opvoeding

“Ik doe niet meer mee met dat stomme spel! Ze spelen allemaal vals, de stomme idioten!” Bam! Met een knal vliegt de deur dicht en stampt zoonlief de trap op. "Een leeuwreactie", concludeert zijn zus. Flink wat heftigheid, dus dat is duidelijk.