De witte zuil op de foto hieronder heeft wel iets weg van zo’n praatpaal. En dat is nog niet zo’n gekke gedachte! Want: waar staat déze ‘praatpaal’? Die is te vinden in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Kampen. Dat is de gemeente waarin ik geboren en getogen ben. De boodschap van zonde en genade wordt er elke zondag gebracht. Nu, in ‘coronatijd’, zijn er maar weinig mensen die de boodschap in de kerkruimte horen. Het grootste deel van de gemeente volgt de dienst via de livestream. Dan horen ze het thuis en kunnen ze ook meekijken.
“Hóren”. Ja, dat woord staat er twee keer. Al kan de dominee of de ouderling het niet verder brengen dan het oor, de mensen hóren het in ieder geval.
Maar er zijn er ook voor wie dat helaas niet geldt. Ze horen niet alles… of ze horen bijna niets… of ze horen helemaal niets! Ik heb het niet over mensen die zitten te slapen of die met hun gedachten overal en nergens zijn. Ik heb het nu over mensen met een auditieve beperking. Op z’n oudhollands gezegd: doven en slechthorenden. Voor hen zit er regelmatig een tolk Nederlandse gebarentaal vóórin de kerk, dichtbij de kansel. Met een ‘sprekende’ mimiek en radde gebaren wordt dan het gesproken woord overgebracht. Nee, dat is niet afgekeken van de Haagse persconferenties! Het gebeurt al veel langer. Maar nu we de kerkdiensten zoveel mogelijk thuis moeten volgen is er een ‘praatpaal’ gekomen. Een paar vindingrijke en handige gemeenteleden uit de wereld van ict en techniek hebben deze sierlijke witte zuil geconstrueerd. Er is een camera in gemonteerd die gericht is op de tolk. Op de schermen thuis verschijnt dan rechts onderin een kleiner scherm waarop de tolk in actie is te zien.
Deze praatpaal is dus óók een middel voor communicatie, maar dan op de lévensweg. Een hulpmiddel dat in contact brengt met ‘een Held bij Wie hulp besteld is.’
Ik citeer nog maar een keer de leus van Helpende Handen (mijn laatste werkgever): ‘Mensen met een beperking verdienen een betekenisvolle plaats in gezin, kerk en maatschappij’. Wat wáár is kun je niet vaak genoeg zeggen!
Bert Regterschot
Op de website van de Ger. Gem. Kampen wordt vermeld wanneer er een tolk gebarentaal aanwezig is.
Ook buiten de eigen gemeente is er belangstelling voor.