Ik hoor je, maar ik hoor je niet

Thema Persoonlijk

Maandagmorgen. Ik ben onderweg naar mijn werk en wil me bij laten praten over hetgeen er in de wereld gaande is. Bij het omdraaien van de radioknop val ik midden in een gesprek waarin stevige woorden gesproken worden. Al snel valt het woord homohaat het is me dan ook al snel duidelijk: de Nashvilleverklaring wordt ‘besproken’.

De dagen erna is het niet zozeer de verklaring die me bezighoudt. De meningen in de verklaring zijn immers al tientallen jaren bekend. Er is dan ook niets nieuws onder zon; oude wijn in nieuwe zakken hooguit. Maar de toon waarop de gesprekken gevoerd worden, de polarisering van de meningen in het nieuws en de intolerantie waar dat mee gepaard gaat, zijn de dingen die me bezighouden.

Waar zijn alle geleerde mannen die hameren op het onderzoeken op feiten, voordat je wetenschappelijk gezien uitspraken mag doen? Waar zien we mensen pogingen doen om het christelijke deel van Nederland nog enigszins bij elkaar te houden? Waar hoor je mensen daadwerkelijk naar elkaar luisteren en zich in elkaar verdiepen?

Helaas zie ik het invullen van meningen van een ander, het inkleuren van gedachten en het doen van stevige uitspraken nogal eens terug in mijn werk. Een vrouw die er vast van overtuigd is dat iedereen haar een mislukkeling vindt. Een man die gelooft dat zijn werkgever hem expres vervelende klussen laat doen. Een twintiger die niet naar de kerk durft omdat iedereen naar hem zal kijken. Kleinkinderen die hun ene oma expres zouden buitensluiten bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Zomaar een greep uit de honderden interpretaties die voorbijkomen. Het is niet voor niets dat de één van de meest belangrijke stromingen in de psychologie mensen op zoek laat gaan naar de waarheid achter hun overtuigingen: klopt het wel wat ze denken? Vaak blijkt dat in lang niet alle gevallen op te gaan….

Tsja, en herkennen we het allemaal niet uit ons dagelijks leven? Niets menselijks is ons vreemd. Heerlijk om vanuit eigen ervaring de wereld of wit of zwart te kleuren, niet verder te kijken, geen tijd te verspillen…. Die grijstinten zijn maar ingewikkeld en helemaal niet zo helder. Maar toch…. goed om ons ervan bewust te zijn.

Wat dat betreft is 1 Korinthe 13 een prachtig hoofdstuk; niet alleen in geestelijk opzicht. De liefde zoekt zichzelf immers niet. Want als we erachter komen dat we niet goed geluisterd hebben, dan is het vaak te laat en is het leed al geschied.

Hadden we maar beter gelezen. Hadden we maar beter geluisterd….

Suzanne den Breejen
Psychologe Stichting de Vluchtheuvel

Persoonlijk Icon

Persoonlijk

Hebt u te maken met rouw, depressie of een beperking? Gelukkig hoeft u deze last niet alleen te dragen. Er zijn gespreksgroepen en er is persoonlijke hulp vanuit diverse organisaties.
Bekijk alle onderwerpen
Persoonlijk Image

Gerelateerde blogs

Persoonlijk Persoonlijk
28 november 2022

Heen en weer geslingerd

Thema: persoonlijk

Na een leuk bezoekje aan de slingerende apen van de Apenheul ploffen we neer in de auto, met drie uitgelaten aapjes op de achterbank. Een berichtje komt binnen van mijn collega: Of we even kunnen bellen voordat ik morgen start met werken. Dat klinkt serieus.

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
04 november 2022

Onderweg

Thema: persoonlijk

We schuiven autootje voor autootje op. Voor ons ook een volle auto, die ons gelukkig de ruimte geeft om in te voegen als we even later bijna de verkeerde afslag nemen. Aan weerszijde de grauwe gebouwen en rookpluimen van allerhande bedrijven. Ik rij met een groep tieners onder de rook van Rotterdam.

Lees meer