Er zit muziek in…

Thema: opvoeding

Geconcentreerd en serieus speelt onze oudste zoon zijn oefeningen voor hoornles. Sinds september volgt hij wekelijks lessen. Als moeder bemoedig ik hem: "Dit stukje ging al heel goed. En dat na 2 keer oefenen. Zullen we het nog eens doen en dan de hoge D erbij nemen?"

De oudste twee leren hun huiswerk tussen al het hoorngeschal door.

De jongste speelt met zijn vriendje met het ridderkasteel. “Kunnen jullie iets minder geluid maken?” vraag ik hen. Verbaasd kijkt onze zoon op: “Maar mam, ons kasteel wordt aangevallen! We moeten het verdedigen! Een stormram en kanonnen maken altijd veel herrie, hoor!” O ja. Dat ik daar niet aan gedacht heb.

O wacht, ik hoor een verdacht geluid in de keuken. Ik ren erheen. Net te laat. De aardappels staan al over te koken.

Na een kwartier mogen we genieten van de vorderingen van de vioollessen van onze dochter. De vorige keer op les was de meester zo tevreden dat ze nu weer een aantal moeilijke oefeningen heeft meegekregen. Zuiver spelen is dan soms weer even ingewikkeld.

Onder het eten vraagt onze jongste: “Mam, wanneer mag ik eigenlijk op muziekles? Iedereen speelt wat, alleen ik niet!” “Oh, jij mag volgend jaar. Als je broer een beetje gewend is.” “Yes!! Ik weet al wat ik wil! Ik ga drummen!” Ik vergeet verder te eten. “Drummen??” Vol enthousiasme wil hij meteen een concert geven met zijn bestek op de pannen. “Dat lijkt me echt wat voor hem, mam!” ondersteunt de oudste ook nog eens dit idee. Het is waar: hij heeft veel gevoel voor ritme en het past geweldig goed bij zijn levendige natuur. Maar…hoeveel decibellen passen er in een moederhoofd midden in de spits? Ik denk aan de pianolessen en dwarsfluitlessen die ik straks nog mag promoten. “Die drum, is echt wat voor jou, ja. Maar ik weet niet of het wat voor mamma is. Gelukkig hebben we nog een heleboel tijd om daar over na te denken, toch?” hou ik de boot op een voor hem acceptabele manier wat af.

Maar als we de maaltijd afsluiten met zingen en de meiden daarbij musiceren, kunnen we bijna niet stoppen. “Laten we dat lied in canon doen: dan speel ik mee op de piano”, zegt onze tweede. Ik moet me misschien niet afvragen wat er in mijn hoofd past. Er zit gewoon muziek in onze kids! Dat is toch ook echt een geweldig iets.

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer