Dromen

Thema: vakantie, persoonlijk

Het is (bijna) vakantietijd. Dromen over zon, zee en strand. Dromen over mooie wandelingen. Dromen over een flinke mountainbiketocht. Of dromen over dat leuke plekje op de camping. Herkenbaar?

Ieder heeft zijn eigen invulling van de vakantie. De één blijft thuis, de ander gaat weg. De één pakt dat ene, vervelende klusje op wat er al een aantal maanden ligt. De ander gaat juist de hort op om allerlei activiteiten te ondernemen.

Afgelopen maand droomde ik van Zwitserland, waar ik dit weekend was. Als je nog niet onder de indruk bent van de schepping, raak je het daar wel. De majestueuze bergen met hun met sneeuw bedekte toppen. De enorme hoeveelheid groen die overal zichtbaar is. De weidse vergezichten. De veelkleurige bloemen. De stralende zon. Tijdens het lezen van mijn boek keek ik regelmatig even op om de omgeving in me op te nemen. Een intens gevoel van geluk, verwondering en ontzag overspoelde me. God heeft de aarde zo prachtig gemaakt. En Hij geeft mij de mogelijkheid daarvan te genieten door erop te leven, naar zijn schepping te kijken en er actief in te zijn.

Inmiddels zit ik weer in Nederland achter mijn laptop. Ik kijk door het raam naar buiten en zie een vogeltje in het gras pikken, ik zie de groene bomen en ik zie de zon. Ik heb uiteraard niet zo’n vergezicht als in Zwitserland, maar toch… Ik realiseer me dat ik er vaak te weinig tijd voor neem om stil te staan bij wat er is. Wat er hier is. Het leven van alledag gaat zo snel door met al zijn to do’s, dat er gemakkelijk (te) weinig tijd overblijft om te genieten van het hier en nu. Van wat er op dit moment gebeurt. Door ernaar te kijken en er dus letterlijk tijd en aandacht aan te geven, is er zoveel meer moois om mij heen dan ik vaak zie.

Ik kom tot de conclusie dat dromen over een weekendje weg of vakantie leuk en fijn is, maar dat het nog veel belangrijker is om te genieten van het moment wat er nu is. Van wat ik nu zie. Van wat ik nu hoor. Van wat ik nu voel. En dat daar eigenlijk niets bijzonders voor nodig is. Ik hoef alleen mijn zintuigen te gebruiken en het op te merken. Dat is voldoende. Ik geniet nog even lekker verder…

Evelyne Sinke-Provily
Psychologe

Persoonlijk Icon

Persoonlijk

Hebt u te maken met rouw, depressie of een beperking? Gelukkig hoeft u deze last niet alleen te dragen. Er zijn gespreksgroepen en er is persoonlijke hulp vanuit diverse organisaties.
Bekijk alle onderwerpen
Persoonlijk Image

Gerelateerde blogs

Persoonlijk Persoonlijk
28 november 2022

Heen en weer geslingerd

Thema: persoonlijk

Na een leuk bezoekje aan de slingerende apen van de Apenheul ploffen we neer in de auto, met drie uitgelaten aapjes op de achterbank. Een berichtje komt binnen van mijn collega: Of we even kunnen bellen voordat ik morgen start met werken. Dat klinkt serieus.

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
04 november 2022

Onderweg

Thema: persoonlijk

We schuiven autootje voor autootje op. Voor ons ook een volle auto, die ons gelukkig de ruimte geeft om in te voegen als we even later bijna de verkeerde afslag nemen. Aan weerszijde de grauwe gebouwen en rookpluimen van allerhande bedrijven. Ik rij met een groep tieners onder de rook van Rotterdam.

Lees meer