De bekende zware deken

Thema: Burn-out

Het is een gewone maandagmorgen. Vandaag is het gelukt om op tijd mijn bed uit te komen. Ik zit aan mijn ontbijt te overdenken hoe blij ik daarmee ben, want ik wil mijn dagschema zo veel als mogelijk aanhouden. Structuur opbouwen helpt bij het herstel van mijn burn-out! Ik ben nog niet helemaal wakker, maar heb al wel een positief gevoel bij deze dag.

Terwijl ik zo het één en ander zit te overdenken, komt mijn man naar beneden, duidelijk niet zo fit!

Hij geeft aan thuis te zullen blijven, daar hij zich flink grieperig voelt. Mijn man gaat weer naar bed en ik maak wat te eten en te drinken en breng dat later bij hem.

De slaapkamer opruimen gaat nu niet. Ik zet opnieuw koffie en drink die rustig leeg om mijn gedachten te ordenen. Plots de bel, de postbezorger… niet voor ons, maar vanzelfsprekend neem ik het pakje aan voor de buren.

Toch maar beginnen met de keuken opruimen. Ik hoor mijn man boven hoesten en ga even kijken, gelijk nog wat drinken mee en een praatje.

Weer beneden gaat opnieuw de bel, de buurvrouw komt het pakje halen en maakt gelijk een kort praatje. Ik vertel dat mijn man griep heeft en korte tijd later zeggen we elkaar gedag.

Weer in de woonkamer overvalt het me opeens, als een zware bekende deken en ik zink neer op de bank. Ik zou zomaar kunnen huilen. Die extreme vermoeidheid die me plots kan overvallen maakt me bang… gek. Ik zou er ondertussen aan gewend moeten zijn.

Wat mankeert me nu, wat is er mis gegaan!?

Ik breng het op om eerst maar eens een boterham met pindakaas te smeren. En als ik deze op heb, realiseer ik mij twee dingen. Als natuurlijke reactie ben ik in de zorgende modus gegaan. En belangrijker: ik kan nog niet schakelen als dingen anders lopen.

De vermoeidheid blijft aanwezig, maar gelukkig in iets mindere mate. Ik besluit lief te zijn voor mezelf vanmiddag en geef mijzelf toestemming om één was te doen in plaats van alle was.

Later die middag kom ik weer wat meer tot mijzelf en kan ik plots genieten van de bloem die ik gisteren geplukt heb. Die staat te schitteren op de tafel.

Ik ben nu bijna twee jaar herstellende van mijn burn-out en ik mag weer genieten en dingen doen in kleine porties. Het is een grote troost te weten dat de Heere er was, juist in de moeilijkste momenten. Er was elke dag reden tot dankbaarheid. Het is een zegen deze dankbaarheid nu ook te mogen ervaren.

Gerdien

Persoonlijk Icon

Persoonlijk

Hebt u te maken met rouw, depressie of een beperking? Gelukkig hoeft u deze last niet alleen te dragen. Er zijn gespreksgroepen en er is persoonlijke hulp vanuit diverse organisaties.
Bekijk alle onderwerpen
Persoonlijk Image

Gerelateerde blogs

Persoonlijk Persoonlijk
28 november 2022

Heen en weer geslingerd

Thema: persoonlijk

Na een leuk bezoekje aan de slingerende apen van de Apenheul ploffen we neer in de auto, met drie uitgelaten aapjes op de achterbank. Een berichtje komt binnen van mijn collega: Of we even kunnen bellen voordat ik morgen start met werken. Dat klinkt serieus.

Lees meer
Persoonlijk Persoonlijk
04 november 2022

Onderweg

Thema: persoonlijk

We schuiven autootje voor autootje op. Voor ons ook een volle auto, die ons gelukkig de ruimte geeft om in te voegen als we even later bijna de verkeerde afslag nemen. Aan weerszijde de grauwe gebouwen en rookpluimen van allerhande bedrijven. Ik rij met een groep tieners onder de rook van Rotterdam.

Lees meer