Thema: persoonlijk

'Niets doen is ook iets doen'. Een tegeltjeswijsheid. We kregen het van een oudgast. Het staat bij de haard in de woonkamer van de Oase. Op een centrale plek, goed zichtbaar. Iedereen kan er zijn of haar winst mee doen. De Oase is een plek om op adem te komen. Dat kan alleen door te vertragen en tot stilstand te komen. Door te reflecteren op wat was, wat is en wat komt. Zo'n proces gedijt vooral bij rust en stilte, bij niksen.

Niksen is niet makkelijk. Lukt het jou om gewoon even te zitten, niets te doen, echt het hier en nu te ervaren? Veel gasten van de Oase vinden dit erg lastig. Door allerlei omstandigheden zijn ze overbelast geraakt. Ze worden geleefd. De balans tussen draagkracht en draaglast is zoek. De rust is ver te zoeken. Er moet zoveel. En tijdens stille momenten blijft het rumoer in het hoofd.

We hebben vijf zintuigen. Benut ze om te niksen. Zet ze 'aan'. Dat is de eerste stap naar bewust ervaren. Doe mee en ga naar buiten. Wandel in slow motion of pak een stoel. Voel de wind langs je gezicht, de zonnestralen. Ruik de geur van de bomen om je heen. Luister naar de vogels. Kijk rond en let bijvoorbeeld op de verschillende kleuren groen. Adem diep in. Een prima opmaat om even te niksen. Om los te laten, om in het hier en nu te zijn. Niet geleefd door wat was en niet bezig met wat komt. Gewoon nu, hier.

Helpt dat echt, vraag je je af. Ervaar het maar! Je zult merken dat het niet vanzelf gaat. Maar als je de kunst van het niksen leert verstaan, ga je er plezier in krijgen. Het ontspant en geeft rust. Het is makkelijk toe te passen. Zomaar een momentje is er altijd wel.

Maar waarom zou je eigenlijk niksen? Omdat rust en stilte belangrijk zijn. Rust en ontspanning heb je nodig om op te laden, om op adem te komen, om het vol te houden. En om te verstillen. Niksen als contemplatie, als innerlijk beschouwen. Niet in het minst om werkelijk stil te worden, voor God. Want onrustig is het hart, tot het rust vindt in God. Ook die spreuk van Augustinus siert één van de wanden van de Oase. Als heenwijzing naar Zijn rust!

De Oase is een diaconaal gastenhuis in Ouddorp. Een plek om op adem te komen, voor gasten die uit balans zijn geraakt en toe zijn aan een rustperiode. De Oase is een landelijke instelling en heeft een reformatorische identiteit. Voor informatie: www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

Aart van Wolfswinkel, coördinator