Van overleven naar leven met elkaar

Thema: Opvoeding. Kind met autisme

Welkom bij onze derde blog. We willen graag nog iets delen over onze cursus die we gevolgd hebben bij ‘ geef me de vijf.’ Geef me de vijf is een unieke methodiek die antwoord gaf op onze vragen rondom autisme en ons echt verder heeft geholpen. Het is ontwikkeld door autisme-deskundige Colette de Bruin. Door haar ervaring als pleegouder en professional heeft zij alle facetten van autisme gezien. Haar aanpak heeft ze opgeschreven in een boek waar inmiddels bijna 100.000 exemplaren van zijn verkocht. Daarvoor verwijzen wij u naar de website www.geefmedevijf.nl

De cursus was zeer waardevol. Als ouders van Tom zouden we dit iedereen willen adviseren. Je leert omgaan met autisme. En daar is mee om te gaan. Het vraagt wel een investering. Belangrijk is om dit als ouders samen te doen, omdat Tom heel goed merkt wanneer we als ouders op de juiste manier met hem omgaan. En daar voelt Tom zich prettig bij. We willen toch graag ons kind begrijpen?  Dan is het belangrijk dat je het autisme van je kind leert begrijpen. Het lukt Tom niet om zich aan ons aan te passen. Daarom moeten wij ons in de eerste instantie aan hem aanpassen. Door ons te verdiepen in zijn manier van denken, leerden wij wat hij wil zeggen en wat hij nodig heeft om te kunnen luisteren naar ons.

Wij zagen uit naar rust in ons gezin. Dat er een eind kwam aan de dagelijkse strijd, waar het hele gezin last van heeft. En dat kan! Als je autisme begrijpt, is de basis voor positief contact gelegd. Je leert je communicatie afstemmen op zijn autistische denken. Dat wordt genoemd. Begrijpelijke technieken, die we in de praktijk kunnen toepassen en die direct resultaat opleveren.

Mogelijk bent u nieuwsgierig geworden naar wat we hebben geleerd. Samengevat is dat: alles duidelijk maken op de vijf. We nemen een voorbeeld uit de praktijk. Hoe gaan we met Tom op vakantie? Belangrijk is om het zelf goed duidelijk te hebben en niet vanalles aan Tom vertellen als er nog niets zeker is.

Wanneer gaan we? Dit duidelijk aangeven op een overzichtelijke kalender, een kruis door de dag die voorbij is. Zo wordt het duidelijk hoeveel dagen nog te gaan

Waar gaan we heen? Foto’s van het vakantiehuis laten zien, zijn slaapkamer.

Hoe gaan we er heen? Met de auto.

Wie gaan er mee? Je ouders met…

Wat gaan we doen? Maak de eerste dag duidelijk

Dit zijn de vijf gouden regels voor onze Tom. Het gebruik in de praktijk hebben we geleerd op de basiscursus. Om thuis te beginnen raden wij als ouders van Tom het boek “Geef me de 5” aan. Dit alles zorgde voor een grote verandering in ons gezin en zeker voor Tom. Eerst was het overleven met elkaar. Nu is het leven met elkaar.

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer