Vakantie

Thema: mensen met een beperking

k ga niet graag naar de kapper. Nu frons je wellicht de wenkbrauwen, maar het is wat het is: ik houd niet van gezeur aan mijn hoofd.

Waarover gaat het? Nadat de ‘haar-gebonden’ wensen zijn besproken komt meestal ‘het weer’ ter sprake: van vandaag, van morgen, van gisteren (of desnoods eergisteren). In december Sinterklaas of Kerst, maar meestal niet over het heilsfeit. Daarna sneeuw en ijs of het ontbreken daarvan. En dan, vanaf het voorjaar… jawel: de vakantie! “Heb je al plannen? Ga je ver weg? O… wat leuk!”

Meestal volsta ik met wat onduidelijk gegrom, zodat de knipbeurt eindigt in stilte. Naast me vang ik dan flarden op: “Een trektocht? Gaan jullie kamperen? O, écht…. wat leuk!”

Er zijn zóveel mensen op de wereld voor wie ‘vakantie’ om allerlei redenen volstrekt onbereikbaar is. De aandacht voor die twee of drie weken in een heel jaar vind ik daarom vaak buiten proportie.

Terwijl ik deze regels tik verschijnt er een melding op mijn scherm: “Er zijn geen toegankelijkheidsproblemen aangetroffen. Personen met een handicap moeten dit document zonder problemen kunnen lezen.” Een nieuwigheidje dat Microsoft in de tekstverwerker heeft ingebouwd.

Toeval bestaat niet, want aan mensen met een beperking wilde ik juist de volgende alinea’s wijden.

Wat geweldig dat er dit jaar weer vakantieweken voor mensen met een beperking gehouden kunnen worden! Voor hen zijn die écht een welkome onderbreking van de dagelijkse sleur. Petje af voor alle vrijwilligers die er hun tijd en energie aan geven. Van nabij heb ik gezien wat het vraagt, maar ook wat het oplevert.

Onlangs kregen we een mail van de groepsleiding van onze zoon Peter; voor de vaste lezers van deze blog een bekende. Vanuit de woonvoorziening worden er in vakantietijd ‘dagjes uit’ georganiseerd. De invulling daarvan is tamelijk basaal en de spanningsboog is laag. Een wandeling door een park of een natuurgebied, met een picknick, een boottochtje, een bezoekje aan een (kinder)boerderij…, dat soort dingen. Alleen al het ritje met de rolstoelbus is een evenement. Ook ouders en familieleden worden ingeschakeld, al is het maar om de rolstoel(en) te duwen.

Zo’n groepje refo-mensen met ernstige meervoudige beperkingen trekt bekijks. Ook de begeleid(st)ers vallen door kleding en haardracht meestal uit de toon ten opzichte van de gemiddelde vakantieganger.

Bij deze uitstapjes blijft de ‘eigen sfeer’ gehandhaafd. Op de wallen van Elburg hebben we al eens ‘opent uwen mond’ gezongen. Daarna heb ik – op verzoek – de maaltijd met dankgebed geëindigd; evenals op een terrasje in Staphorst. De overige gasten reageerden, na een korte uitleg, positief.

Vakantie! Het is de komende maanden een groot thema in de hele samenleving. Want ja…, bij de kapper kunnen ze het je vertellen: “als modern mens moét je met vakantie!”

Maar, zoals gezegd: ik ga niet graag naar de kapper. Daarbij bevind ik me in goed gezelschap. Bij onze Peter komt de kapster aan huis, maar Peter wenst er geen gebruik van te maken. Hij laat zich door zijn moeder knippen, en zelfs dat wordt eerder gedoogd dan gewaardeerd. Na zo’n knipbeurt ziet hij er weer verzorgd uit (zie foto).

Mijn volgende blog verschijnt D.V. in september. Daarom nu alvast een goede vakantie gewenst!

Bert Regterschot

Peter Regterschot is op 14 maart 2023 overleden.

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer