Schilders gezocht

Thema: Jeugdwerk

Ik zie ze nog voor me: de gezichten van de kleuters tijdens de Bijbelvertelling. Aan hun gezicht kon je het verloop van het verhaal aflezen: bang, spannend, opgelucht, verbaasd. Tijdens de vertelling waren hun ogen op mij gericht, maar hun innerlijke oog zag iets anders.

Ze zagen het gebeuren. Hoe dat was, weet ik zelf ook nog wel. De verhalen uit je kindertijd spelen zich altijd af op een plek die jij kent. Verleden en heden lopen in elkaar over. De Heere Jezus wandelde met Zijn discipelen de straat uit in het dorp waar mijn opa en oma woonden. Daar begonnen de akkers met koren en daar plukten de discipelen tarwearen op de sabbatdag, tot ergernis van de farizeeërs. Elke gebeurtenis situeer je op een voor jou bekende plek.

Wat geef je kinderen veel mee in een Bijbelvertelling! Letterlijk, maar ook zonder dat je het weet. Er zijn gelukkig vertellers die kunnen schilderen met woorden, zodat kinderen het zien gebeuren. Die sfeer die tijdens een goede vertelling geweven wordt tussen de verteller en de luisteraars: daar kan geen PowerPoint of video tegenop. De verteller neemt je mee, opent een andere wereld voor je, laat je nieuwe dingen zien. Je identificeert je met een persoon in het verhaal, gaat in zijn schoenen staan. Daardoor kunnen kinderen soms letterlijk verontwaardigd zijn over wat er gebeurt en is de afloop voor hen zo belangrijk. Identificatie is een sterk leermiddel. De les van die persoon is ook de les voor jou. Er is vaak geen uitgebreide uitleg meer nodig om dat duidelijk te maken.

De kracht van verhalen: die is er nog steeds. Daarom zoeken we schilders. Mensen die dit mooie ‘vak’ willen leren, in de wetenschap dat ze dat niet alleen hoeven doen. Zij schilderen, maar het resultaat is aan Iemand anders. De Heere werkt door verhalen heen. Vroeger… en nog steeds!

Gertrude de Regt

Ook leren schilderen met woorden? Volg dit najaar een cursus bij de Jeugdbond!

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer