Recyclen

Thema: opvoeding
Het voorjaar zit in de lucht. Maar het is nog koud. Ik bedenk dat het hoog tijd wordt voor een flinke opruiming in huis. Allereerst onze eigen kledingkast maar. Een uurtje later leg ik wat spullen in de kast van onze oudste dochter. Asjemenou! Wat een verzameling. Een vlugge blik achter wat andere deuren zegt me genoeg.

“Opruimen?” Het is toch netjes? Mijn vriendinnen kijken echt niet in mijn kasten hoor.” Zo is de reactie van onze dochter op mijn opdracht om haar kamer grondig aan te pakken. Maar dit keer hou ik voet bij stuk. “Voordat je vriendinnen komen logeren, heb jij je kasten uitgemest. En goed ook.” Ze beseft dat het dit keer menens is. “En denk je eraan dat plastic, papier gescheiden moet en hou je apart wat er naar de kringloop kan?”

Twee dagen later. “Mam, komt u kijken? U zult niet weten wat u ziet!” Inderdaad. Wat een verademing. In welke ruimte ik ook kijk, het ziet er allemaal perfect uit. Geweldig! Ik ben trots op haar.

Onze twee andere dochters zijn tot mijn verbazing ook al spullen aan het uitzoeken. Ik kijk nieuwsgierig waar ze mee bezig zijn. “Kijk eens mam! Wat vindt u van deze krijtdoos? En deze pennen dan? Snapt u dat ze dat allemaal weg doet?” “En mama, dit dienblaadje hoeft ze niet meer en al deze spullen mogen we samen verdelen. Gaaf he?” Dan komt mijn jongste zoon aanrennen. “Mam, moet u eens zien: wat een leuke sneeuwman he? Hij geeft licht in verschillende kleuren. Van mijn zussie gekregen!” Ik zucht. O, nee……Ik kan wel raden wat er gaat gebeuren als ik onze andere kinderen ga vragen hun kamer op te ruimen. Verplaatsing van de rommel.

Hoewel……er gaat me een licht op! Ik kan het positiever zien. “Geweldig, jongens. Dit heet recycling. Maar dan gaan we ook zorgen dat wij weer andere kinderen blij maken. Want jullie nieuwe spullen moeten natuurlijk ook nog een plaatsje hebben.” Daarom vullen we met elkaar nog een paar tassen met knuffels en kleine spulletjes die zij niet meer hoeven. Die zijn voor de schoenendozen van de kinderen in Lesbos.

Dan vindt mijn dochter nog een briefje van de juf. Een verzoek om oude glazen om te beschilderen met handvaardigheid. “Die heb ik niet. Ik heb de keukenkastjes net uitgezocht,” zeg ik. Mijn dochter kijkt me lachend aan. “Dat is toch niet erg mam? Bij de kringloop hebben ze er genoeg. Zullen we daar even langsrijden vanmiddag?” Ik grijns terug. En we zeggen allebei tegelijk “recycling”!

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer