Met lege handen

Vanmorgen staat er weer een bezoekregeling op de agenda. Met zekere regelmaat gaan we met onze pleegkinderen naar het kantoor van jeugdzorg. Daar ontmoeten de biologische ouders een uurtje hun kinderen. Ook wij als pleegouders zijn daar bij aanwezig. We gaan toch altijd met een stukje spanning naar zo’n bezoek toe: hoe zal het bezoek verlopen, hoe zullen de ouders reageren en welke reactie geven de kinderen?

Als we in de speelkamer komen zijn de ouders al aanwezig. Ik zoek een plekje wat achteraf, zodat ouders genoeg ruimte hebben om met hun kinderen te kunnen spelen. Maurits pakt gelijk wat speelgoed uit de kast en gaat op de grond zitten spelen. Vader komt er bij zitten en samen spelen ze wat. De jongste moet even wennen en blijft bij mij in de buurt.

Na twintig minuten geeft Maurits aan dat hij zo moe is en zich niet lekker voelt. Vader gaat op een stoel zitten en pakt hem op schoot. Binnen een minuut zegt Maurits: “ik wil bij mama zitten”. “Dat is prima jongen”, zegt vader. Maurits klimt van vaders schoot en loopt naar mij. Nee, hij bedoelde net niet dat hij bij zijn biologische moeder wilde gaan zitten. Hij wil bij mij, zijn pleegmoeder, zitten. Zo nestelt hij zich tegen me aan.

Ook de jongste blijft niet langer op de grond. Ook die klimt op mijn schoot.

Daar zit ik dan. Mijn schoot is bijna te klein. Mijn handen zijn gevuld met twee kinderen. Maar tegenover mij staan twee ouders. Deze ouders staan met lege handen. Wat moet dit voor deze ouders pijnlijk zijn. Hún kinderen zoeken troost bij mij. Voor deze ouders ben ik een totaal vreemde, maar ik zit wel met hún kinderen. En zij als ouders kunnen toekijken. Wat een strijd en pijn voel ik van binnen. Ik voel me zo bezwaard tegenover deze ouders. Maar tegelijkertijd voel ik me zo ontzettend rijk dat ik er voor deze kinderen mag zijn.

We trekken onze jassen aan en vol gedachten gaan we naar huis. Een bezoek verloopt altijd weer anders dan gedacht. Een kind doet wat zijn hart hem op dat moment ingeeft. Wat is pleegzorg toch dubbel: we hebben zo’n mooie taak gekregen, maar we voelen ook de nood van deze ouders. Onze handen zijn gevuld, maar andere ouder-handen zijn leeg. Wat rijk dat we alles in Gods handen mogen leggen!

Een pleegmoeder

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer