Meetlat

Thema: jongeren

We hadden een gesprek over geloven en hoe hij de stem van de Heere weleens hoorde. Hij was open en eerlijk en bekende dat hij het lastig vond om er over te praten. Vooral in de kerk. "Ik ben bang dat ik de verkeerde woorden gebruik. Of dat ik niet de juiste dingen zeg. Alles wat ik zeg, word naar mijn gevoel direct beoordeeld en langs een meetlat gelegd." Ik moest eraan denken toen ik pas een oud Joods verhaal las.

Het ging over een jonge herder, die niet de Hebreeuwse gebeden op kon zeggen. Het enige wat hij iedere dag zei, was: “Heere van de wereld, U weet het, als U vee had en U gaf het aan mij te hoeden, van alle andere mensen zou ik loon vragen voor het hoeden van hun vee, maar voor U zou ik het voor niets doen, omdat ik U liefheb.”
Op een dag kwam er een godgeleerde voorbij. Hij hoorde de herder bidden. “Dwaas, zo moet je niet bidden,” zei hij.
“Maar hoe dan?”, vroeg de herder. De godgeleerde leerde hem de zegenspreuken in de goede volgorde en zei: “Zo, nu weet je wat je moet zeggen en kun je voortaan op de juiste manier bidden.”
De godgeleerde vertrok, maar de herder vergat alles wat hij geleerd had. Het gebed dat hij altijd bad, durfde hij niet meer te bidden. Dat mocht immers niet meer. Uiteindelijk bad hij helemaal niet meer.
Op een nacht kreeg de godgeleerde een droom. Een stem zei: “Als jij die herdersjongeren niet vertelt dat hij weer mag bidden zoals voorheen, zal een ongeluk jou treffen. Je hebt Mij beroofd van een van mijn dierbaarste zonen.”

De volgende morgen ging de geleerde naar de herdersjongen. Hij vroeg: “Wat bid je?”

“Ik bid helemaal niet meer”, antwoordde de herder. “Ik kon niet onthouden wat u mij geleerd hebt, en u hebt mij verboden om mijn gebed te bidden.”

Toen vertelde de geleerde zijn droom. “Het was niet goed wat ik tegen je zei. Bid maar weer zoals je vroeger deed.”

Luister naar onze jongeren, ook al klinkt het in onze oren krom of anders. Luister naar wát ze zeggen, niet hóe ze het zeggen. Stel open en eerlijk vragen. En ja… dan mag je zoeken of je herkenning vindt in Schrift en belijdenis. Dan heb je een goede meetlat in handen.

Jaco Pons

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer