Logees

Thema: opvoeding

Ons huis is op dit moment omgetoverd in een omgeving zoals alleen kinderen dat kunnen organiseren: de kamer bezaaid met kapla, poppenspullen, strijkkralen en spelletjes. Een verdieping hoger baan ik me een weg door de lego, boekjes, zaklampen en nog een heleboel dingen zoals knikkers, stenen en knuffels. Boven zijn alle kamers volgebouwd met matrassen en luchtbedden. Op dit moment hebben we drie logees. Morgen komen er weer vijf anderen voor in de plaats.

Voorjaarsvakantie. Heerlijk. Elke keer weer verbaas ik me over de eindeloze creativiteit van kinderen als ze maar speelkameraadjes om zich heen hebben. Gisteren was een dag van storm en stromende regen, maar de kinderen vermaken zich uitstekend. De meiden hebben de strijkkralen voor de dag gehaald. Dat vindt onze zoon van 9 niet zoveel. Hij heeft meer zin in een proeverij: om de beurt mogen de meiden met blinddoek voor kiezen uit drie smaken. Grote hilariteit als iemand zich vrijwillig azijn of gember in de mond laat stoppen. Verrassing als het een dropje blijk te zijn. Een grote tent in de kamer van oude kleden, huishoudtrappen en knijpers blijft ook leuk. Vooral als ze er dan zelfgebakken popcorn in mogen eten.

Onze jongste zoon heeft niet zoveel met al die rustige activiteiten. Hij komt drijfnat binnen omdat voetballen en knikkeren in de regen veel leuker is.

Dan wordt het bedtijd. Dat blijft toch het leukste van logeren. Ik zie er één met boekjes van Flipje Tiel zijn bed in duiken. “Ga je lekker slapen?” “Ja mam”. Het is de waarheid. Hij zegt er toch niet bij hoe laat? Onze logee van zes jaar staat na vijf minuten al beneden met de mededeling dat ze niet kan slapen. “Weet je wat? Laat je zusje je maar even voorlezen. Dan lukt het wel”. Later liggen ze met zaklamp aan dicht tegen elkaar aan heerlijk te slapen. De logees van 16 jaar maken er een nachtfeestje van. Tja, waarschijnlijk slapen ze morgen toch uit tot een uur of tien. Ik weet uit ervaring dat je rond die tijd de beste gesprekken hebt, dus alle begrip. Omdat het een verdieping hoger is, hebben wij er geen last van.

De laatste dag van de vakantie hebben we opruim- en schoonmaakdag. Iedereen kan intekenen voor lego sorteren, was ophangen, dweilen en spelletjes uitzoeken. Ze rennen, omdat de leukste werkjes het eerste weg zijn. Binnen twee uurtjes is het weer helemaal voor elkaar. Tijd voor een pannenkoekenfeest.

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer