Leren van de lente

Thema: jongerenpastoraat

“Kijk papa, wat zien die bomen er mooi uit!” Thom, mijn zoon van acht, wees mij op prachtige bloesems aan de bomen. “Waarom zitten er zulke mooie, witte blaadjes aan?”

Bloesems aan de bomen, dat betekent dat de lente komt. Het is prachtig weer buiten. Wel een beetje koud, maar je voelt en merkt het aan alles: de lente komt.

Ik moest denken aan een woord van de Heere Jezus: “En leert van de vijgenboom deze gelijkenis: wanneer zijn tak nu teer wordt en de bladeren uitspruiten, zo weet gij dat de zomer nabij is” (Matth. 24:32).

We leven in bijzondere tijden. Het coronavirus legt ons hele leven stil. Hoe dan ook, het doet wat met ons en het doet wat met jou. Daar kun je niet om heen. Veel mensen stellen de vraag: hoe komen we hier met z’n allen zo goed mogelijk door? Als dat het enige is, hebben we een belangrijk signaal gemist.

De lente leert mij vandaag drie dingen:

De schepping is onbezorgd

Misschien heb jij het gedicht ‘maar de lente wist het niet’ gelezen. Ja, de lente loopt uit. Onverstoorbaar. Prachtig. Alsof ‘corona’ niet bestaat. En dat terwijl die prachtige bloesems er maar heel even zijn. “Indien nu God het gras des velds (het groen), dat heden is en morgen in de oven geworpen wordt, alzo bekleed, zal Hij u niet veel meer kleden, gij kleingelovigen?” (Matth. 6:30). Ja, de schepping is onbezorgd en leert mij ook dat mijn bezorgdheid en onrust ongeloof is.

Jezus komt terug

Jezus sprak met Zijn discipelen over de vijgenboom. Als de vijgenboom uitloopt, weet iedereen dat de zomer eraan komt. Zo wijzen gebeurtenissen in de wereld ons op de naderende komst van de Heere Jezus. Jezus zegt: “Ja, Ik kom haastelijk”. Jezus is de Komende. De coronacrisis moet ons uit het idee halen dat het allemaal om hier en nu draait.

Als het hier vastloopt, openbaart God de toekomst

Sommige mensen nemen bij ingrijpende gebeurtenissen het woord ‘apocalyps’ in de mond. Dingen die duiden op het einde van de wereld. Ik weet niet of dit apocalyptische tijden zijn. Wij kunnen dingen wel ervaren als eindtijd. Apocalyps betekent alleen niet het einde. Apocalyps betekent veel meer dat God iets openbaart. Denk maar aan de naam van het laatste Bijbelboek, Openbaring. Als het hier vastloopt; totaal vastloopt, dan is dát het moment, het tijdstip, dat God Zijn toekomst laat komen. En daar kijkt die prachtige schepping ook reikhalzend naar uit, zegt Paulus. Want, ook al is de lente prachtig, de schepping zucht onder de zonde en wacht op de komst van Jezus, de Zoon van God.

De eerste christenen leefden heel dicht bij de verwachting van Jezus’ terugkomst. Na twintig eeuwen christelijk geloof zijn we daar ver bij vandaan. We denken hier een klein paradijs op aarde te hebben. Slechts één, onzichtbaar virus laat dat veranderen.

Ik hoorde een keer een verhaal van een oude man. Hij was een beetje verdrietig als het een onbewolkte dag was, want hij las in de Bijbel dat Jezus zou terugkomen op de wolken.

Dirk-Jan Nijsink

jeugdwerkadviseur

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer