Kerkproeverij

Thema: Christen zijn

Het kwam overwaaien uit Engeland: de kerkproeverij. Het concept is heel simpel. Kerkgangers nemen hun familieleden, vrienden en buren mee naar een kerkdienst, om ze op die manier te laten 'proeven' hoe het in de kerk is. In Engeland houdt de Anglicaanse kerk al sinds 2004 'kerkproeverijen', die daar 'Back to Church Sundays' heten.

Protestantse gemeenten hebben meegedaan aan dit initiatief. Ik weet niet of er ook reformatorische kerken aan mee hebben gedaan. In ieder geval geen gereformeerde gemeente. Onze kerk in Utrecht deed de afgelopen jaren mee aan de Open Monumentendag. De deuren van de kerk stonden open. Mensen kwamen het gebouw bekijken en er was een orgelconcert. Leden van de gemeente probeerden met bezoekers in contact te komen en hen uit te nodigen voor de kerkdienst op zondag.

Goed om te doen, maar zijn er geen betere manieren? Een kerkproeverij bijvoorbeeld? Het idee erachter spreekt mij wel aan. Je probeert mensen op wie je betrokken bent, mee te nemen naar de kerk. Mensen nodigen elkaar overal voor uit, dus waarom niet voor de kerkdienst?

Wij denken bij evangeliseren vaak aan het uitdelen van een evangelisatiefolder. Maar kan het niet anders? Zo’n folder is onpersoonlijk. Natuurlijk geloof ik dat de Heere zo’n folder wil gebruiken en ik geloof zeker dat daar voorbeelden van zijn. Maar juist mensen en contacten tussen mensen zijn belangrijk als het gaat om het doorgeven van het Woord. En daarvoor kunnen we onze eigen sociale contacten gebruiken. Misschien juist ook wel het contact met die vriend of dat familielid dat de kerk de rug heeft toegekeerd. Bedenk wel dat je dan ook geïnteresseerd moet zijn in de ander. Ga ook eens in op iets waarvoor de ander je uitnodigt, tenminste als het niet iets is wat haaks staat op dat wat de Heere van je vraagt.

Misschien ken je de uitspraak wel dat een kerk die niet werft, sterft. Een kerk die niet werft, is namelijk een kerk van een bedenkelijk soort; het is een kerk zonder een levend hart. Als kerk, jong en oud, roept de Heere ons om voor Hem te leven; Hem lief te hebben, zodat anderen dat merken en ook gaan vragen naar de God van de Bijbel. Allereerst is daarvoor nodig dat jij de Heere kent. Je moet in de Wijnstok zijn om vruchten te kunnen dragen. Alles wat de levende Kerk heeft is van Christus afkomstig. Maar dát is gelijk ook het Beste wat de kerk de wereld te bieden heeft: Jezus Christus leeft en Hij is gekomen om de zonde van de wereld weg te nemen (Joh. 1: 29). In Hem hebben de gelovigen geproefd hoe goed en genadig de Heere is en daarom mogen ze anderen uitnodigen: Smaakt en ziet dat de HEERE goed is.

Ik moet ook denken aan een bekende uitspraak van Charles Spurgeon. Iemand vroeg hem of de heidenen behouden zullen worden, waarop hij antwoordde dat het veel meer de vraag is of wíj behouden zullen worden, als wij hen het Evangelie niet brengen. En dat geldt niet alleen de heidenen ver weg, maar juist ook de mensen in onze omgeving.

Kleine stapjes die jij kunt zetten

  • Nodig een paar keer per jaar iemand uit voor een kerkdienst
  • Neem een buurjongen of buurmeisje mee naar de JV
  • Ga op JV in gesprek hoe je dit samen kunt doen, misschien een speciale JV avond?
  • Ga ook in op een uitnodiging van iemand anders

Dirk-Jan Nijsink

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer