Ik zie… wat jij niet ziet

Thema: opvoeding

"Kijk, mam...dit is de tekening die ik van de preek gemaakt heb."

Onze dochter van elf legt een potloodtekening voor me. Twee handen bovenin de rechterhoek (God de Vader) geven ruimte aan de hand van Jezus Die Zich uitstrekt om een geboeide hand (van een verloren zondaar) uit het vuur van de hel te redden. De duif als symbool van de Heilige Geest links daarboven. Daaronder een schakelketting waarin God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest weer door twee handen ontvangen worden.

Ik ben er stil van. En dit naar aanleiding van een preek over zondag 14: dat de eeuwige Zoon van God, God blijft maar door de Heilige Geest, de menselijke natuur heeft aangenomen, om onze Zaligmaker te zijn.

De tekening hangt op het prikbord naast onze keuken. Bij alle andere creaties die onze kinderen maken nu we de diensten vooral thuis achter een scherm volgen.

Zo ‘zien’ we de preken: elke dag van de week.

Het treft me ook nu weer diep, hoe goed kinderen een boodschap zichtbaar kunnen maken. Zij kunnen vaak een levendige voorstelling van abstracte begrippen maken. Een ieder op een eigen manier. Het helpt ze te begrijpen. Ze ervaren ze met al hun zintuigen.

We lezen op dit moment ‘De Heilige oorlog’, geschreven in dagboekstukjes voor kinderen. De jongens pakken daar een oud platenboek met pentekeningen bij. Geboeid volgen ze de heftige strijd en hebben geen enkele moeite met de toepassing.

Nu hebben we ook de ‘christenreis’ en ‘christinnenreis’ met levendige platen al met ze doorgenomen, dus zijn ze gewend aan het geven van betekenissen aan namen en gebeurtenissen. Maar toch..

Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat de inhoud natuurlijk helemaal aansluit bij wat jongens over het algemeen prachtig vinden: monsterachtige figuren, oorlog en allerlei gevechten met leeuwen en enge personages.

Maar daar stopt hun voorstellingsvermogen niet.

Een gescheurd voorhangsel kun je ook namaken van stof. Je kunt het ophangen over de bovenste rand van een lijst. Daarachter staat dan: “omdat we nu, broeders, vrijmoedige toegang hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus”, Hebreeën 10:19

Onze zoon van acht houdt van dieren. Hij geniet van de lammetjes in de vensterbank in deze lijdenstijd. Hij stond ze gister met de duim in zijn mond heel zacht te aaien: “Als een lam werd Hij ter slachting geleid…” “Dat is de Heere Jezus Die moest lijden, hé mam?”

Een geurolie in een mooie fles. “Zou u een jaarsalaris voor de Heere Jezus overhebben, pappa?”

De boodschap van God moet ons raken in alle vezels van ons bestaan. De kinderen helpen me om te zien en te ervaren. Ze vertalen het Woord van God op zo’n manier, dat de kracht ervan me nog meer raakt.

“Indien u niet wordt als een kind, u kunt het Koninkrijk van God geenszins ingaan.”

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer