Ik zie… wat jij niet ziet

Thema: opvoeding

"Kijk, mam...dit is de tekening die ik van de preek gemaakt heb."

Onze dochter van elf legt een potloodtekening voor me. Twee handen bovenin de rechterhoek (God de Vader) geven ruimte aan de hand van Jezus Die Zich uitstrekt om een geboeide hand (van een verloren zondaar) uit het vuur van de hel te redden. De duif als symbool van de Heilige Geest links daarboven. Daaronder een schakelketting waarin God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest weer door twee handen ontvangen worden.

Ik ben er stil van. En dit naar aanleiding van een preek over zondag 14: dat de eeuwige Zoon van God, God blijft maar door de Heilige Geest, de menselijke natuur heeft aangenomen, om onze Zaligmaker te zijn.

De tekening hangt op het prikbord naast onze keuken. Bij alle andere creaties die onze kinderen maken nu we de diensten vooral thuis achter een scherm volgen.

Zo ‘zien’ we de preken: elke dag van de week.

Het treft me ook nu weer diep, hoe goed kinderen een boodschap zichtbaar kunnen maken. Zij kunnen vaak een levendige voorstelling van abstracte begrippen maken. Een ieder op een eigen manier. Het helpt ze te begrijpen. Ze ervaren ze met al hun zintuigen.

We lezen op dit moment ‘De Heilige oorlog’, geschreven in dagboekstukjes voor kinderen. De jongens pakken daar een oud platenboek met pentekeningen bij. Geboeid volgen ze de heftige strijd en hebben geen enkele moeite met de toepassing.

Nu hebben we ook de ‘christenreis’ en ‘christinnenreis’ met levendige platen al met ze doorgenomen, dus zijn ze gewend aan het geven van betekenissen aan namen en gebeurtenissen. Maar toch..

Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat de inhoud natuurlijk helemaal aansluit bij wat jongens over het algemeen prachtig vinden: monsterachtige figuren, oorlog en allerlei gevechten met leeuwen en enge personages.

Maar daar stopt hun voorstellingsvermogen niet.

Een gescheurd voorhangsel kun je ook namaken van stof. Je kunt het ophangen over de bovenste rand van een lijst. Daarachter staat dan: “omdat we nu, broeders, vrijmoedige toegang hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus”, Hebreeën 10:19

Onze zoon van acht houdt van dieren. Hij geniet van de lammetjes in de vensterbank in deze lijdenstijd. Hij stond ze gister met de duim in zijn mond heel zacht te aaien: “Als een lam werd Hij ter slachting geleid…” “Dat is de Heere Jezus Die moest lijden, hé mam?”

Een geurolie in een mooie fles. “Zou u een jaarsalaris voor de Heere Jezus overhebben, pappa?”

De boodschap van God moet ons raken in alle vezels van ons bestaan. De kinderen helpen me om te zien en te ervaren. Ze vertalen het Woord van God op zo’n manier, dat de kracht ervan me nog meer raakt.

“Indien u niet wordt als een kind, u kunt het Koninkrijk van God geenszins ingaan.”

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
06 mei 2024

Week van het Gezin

In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze Week van het Gezin, die als thema heeft meegekregen Goed Gezi(e)n. Dit is een initiatief van Gezinsplatform.NL waarmee ze met andere organisaties aandacht vragen voor het gezin. De Vluchtheuvel vindt het als één van die organisatie belangrijk dat kinderen op mogen groeien in een stabiel, veilig en warm gezin. Opvoeden is prachtig, maar pittig. Het is waardevol om als christelijk-reformatorische ouders elkaar daarin te ondersteunen. Samen Bijbellezen en bidden. Herkenning vinden bij elkaar; de opluchting dat je niet de enige bent die worstelt met de weerbarstige praktijk van alledag.
Lees meer