Ik mis je

Thema: jeugdwerk

Een poosje geleden werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Een harde les, maar een les die ik graag door wil geven. Het is een les voor elke leidinggevende, maar vooral voor elk gemeentelid.

Via social media kwam ik in contact met een jongere. Ik begreep dat hij niet meer naar de kerk ging. In de kerk had ik dat ook wel gemerkt. Of tenminste, ik had hem al een paar keer gemist. Telkens dacht ik: ‘Zal ik eens contact met hem opnemen.’ Maar ik deed het niet. Ik stelde mezelf gerust met de gedachte dat hij wel ergens anders in de kerk zou zitten, op een plek waar ik hem niet kon zien. Ergens, diep van binnen, dacht ik misschien ook wel: ‘Het is toch niet mijn taak.’

Nu zag ik een post voorbij komen waaruit bleek dat hij inderdaad niet op zondag in de kerk was. Ik besloot om toch maar een berichtje te sturen. Hij reageerde dat hij inderdaad niet meer in de kerk kwam en dat ik dat niet jammer hoefde te vinden, want het was zijn eigen keuze. Ik sloot het gesprekje af met de opmerking dat ik hem in elk geval wel miste. Daarmee was het dacht ik afgedaan. Misschien dat ik mezelf ook nog een beetje ‘goed’ vond, omdat ik het toch gezegd had.

Een uur later kreeg ik toch nog een berichtje van hem. ‘Trouwens, wel raar dat u er dan pas over begint als ik al 4 of 5 maanden niet meer naar de kerk kom.’ Bam, die zat.

Ik denk dat ik er verder weinig woorden aan toe hoef je voegen. Iedereen voelt de les die hierin doorklinkt. Missen we onze jongeren als ze langzaamaan wegblijven in de kerk? Wie doet er iets? Wie vraagt er naar onze jongeren? Heb ik er alles aan gedaan om ze vast te houden? Heb ik ze laten voelen dat ze gemist worden?

Laten we met elkaar biddend om onze jongeren staan. Niet als individu, die nu eenmaal goed met jongeren om kan gaan, maar als gemeente. De zorg voor onze jongeren is een verantwoordelijkheid van elk afzonderlijk gemeentelid. Zullen we die taak biddend opnemen? Allemaal… niemand uitgezonderd.

Jaco Pons

jeugdwerkadviseur

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer