Het heerst

Thema: jongerenpastoraat

Elke dag komen er nieuwe cijfers binnen. De ene dag zijn de aantallen hoger dan de andere keer. Overal om je heen hoor je mensen die ziek zijn (geweest). Soms komt het heel dicht bij, bij anderen blijft het allemaal wat verder weg. Wie had ooit kunnen denken dat we midden in een crisis terecht zouden komen. Toen de verhalen uit China kwamen, was ik zelf nog best laconiek. Het was allemaal heel ver weg. En hier in Nederland was alles toch goed op orde? Toch langzaam maar zeker begon bij mij het besef te komen dat er toch wel iets aan de hand was. Ik weet nog goed dat ik begin maart in de supermarkt in de rij stond. Achter me begon ineens een man behoorlijk te hoesten en te snotteren. Onbewust deed ik een stapje opzij. En nu? We zitten midden in de uitbraak van de corona-pandemie. Als het een 'gewoon' griepje zou zijn, zou je zeggen: 'Het heerst'.

Misschien heb je dat in de afgelopen tijd ook wel een keer gezegd: ‘Er heerst corona’. Misschien voelt het voor jou ook wel zo dat hét heerst. Dat het virus óver je heerst. Ik moet zeggen dat mijn leven er best door wordt beheerst. Soms voel ik me bang, dan weer opstandig en onzeker, dan weer verdrietig om alles wat er gebeurt.

Bij dit alles moest ik ineens denken aan de discipelen op het Meer van Galilea. Ze zijn met een kalme zee vertrokken naar de overkant. Maar terwijl ze onderweg zijn, steekt er ineens een storm op. Niet zo maar een briesje, maar het is een heuse storm. De kracht van de storm is zodanig, dat zelfs de ervaren vissers zenuwachtig beginnen te worden. Ze worden bang. Angst heerst over hen. En terwijl het bootje kraakt en piept, het water over het schip heen slaat, de discipelen zich vast moeten houden om niet overboord te slaan, ligt de Heere Jezus te slapen. Volkomen kalm en rustig. Hoe is het mogelijk dat Hij middenin deze crisis slaapt. Heb jij dat idee ook op dit moment? Het idee dat de Heere slaapt? Weet Hij wel af van deze crisis?

Maar midden op het meer leert de Heere Jezus Zijn discipelen een grote les. Hij bestraft de wind… en er werd een grote stilte. Niet de wind heerst, niet de angst heerst, niet hét heerst, maar Híj heerst! Hem is gegeven alle macht, in hemel en op aarde. Die les brengt de discipelen tot diepe verwondering: Wie is Deze, dat ook de winden en de zee Hem gehoorzaam zijn?

Wat beheerst jou in deze tijd? Ben je alleen maar bezig met non-stop het corona-nieuws te volgen? Beheerst een zekere angst je? Laat je met je doen en laten zien dat hét heerst? Of laat je aan anderen om je heen, ook aan de jongeren in de gemeente zien, dat Híj heerst? Als je vanuit die houding leeft, geeft dat rust en vertrouwen.

Rust mijn ziel, uw God is Koning,
heel de wereld Zijn gebied.
Alles wisselt op Zijn wenken,
maar Hij Zelf verandert niet.

Rust mijn ziel, uw God is Koning!
Wees tevreden met uw lot!
Zie, hoe alles hier verandert,
en verlang alleen naar God!

Jaco Pons

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer