Gezellig in de buurt

Thema: generaties

“Tadaaaa! Eet smakelijk!” Twee paar stralende ogen boven armen vol wortels met loof en al kijken me trots aan. De boeven vergeten gemakshalve hun blubberlaarzen uit te doen en banjeren de keuken in met hun oogst. “Mama zegt dat u dat wel lust.”

Al zou ik het niet lusten, door kleinkinderen met zorg en liefde gekweekte groente smaakt altijd. Wat kan ik ervan genieten dat alle kleinkinderen op loopafstand wonen en zomaar binnen kunnen vallen. Nu pas besef ik hoeveel onze eigen ouders gemist hebben. Wij woonden als jong gezin op een behoorlijke afstand. Opa en oma waren present op verjaar- en vierdagen, maar zomaar even aan komen was onmogelijk. Zij kwamen een dag op visite en wij omgekeerd bij hen. Het gewone gezinsleven kwam op die manier niet helemaal in beeld. Hun betrokkenheid op de kleinkinderen was en is groot. Zij steunden ons van harte, maar bijna altijd op afstand.

Die afstand speelt voor ons als nieuwe generatie grootouders geen rol. Als ik boodschappen doe, kan het zomaar gebeuren dat ik vanuit een ander gangpad ‘oma!’ hoor roepen. ’s Zondags heb ik in de kerkbank nagenoeg altijd een kleinzoon als buurman. Af en toe rammelt een andere kleinzoon al vroeg aan de deur om te vragen of hij vooraan naast opa mag zitten. Hij zet zijn woorden kracht bij door te wijzen op zijn colbertje. “Dat heb ik alvast aan gedaan.”
Als de kinderen lekker buiten moeten spelen, ook als het miezert, komen ze even buurten bij opa en oma.

Horen, zien en zwijgen

Nabijheid betekent dat we veel van elkaar zien en horen. Dat roept andere vragen dan onze ouders hadden. Waar liggen mijn en onze verantwoordelijkheid ten opzicht van onze kleinkinderen? Zeg ik het wanneer er zaken gebeuren die in mijn optiek niet goed zijn? Ga ik structureel oppassen als beide ouders werken? Goede raad kan helpen, maar is ongevraagd zelden welkom.

Tien jaar oma zijn leert me dat ik geen ouder ben. Ik speel een rol als medeopvoeder. Ik zit op de tribune als een kleinkind af moet zwemmen en loop door de school tijdens een kijkdag om hun werkstukken te bewonderen. Ik denk mee als er zorgen zijn. Soms bekruipt me een gevoel van teleurstelling als de zorgen met anderen worden gedeeld. Soms tintelt de blijdschap door me heen als ik merk dat de Bijbel opengaat. Dat is onverdiende genade. Op mijn opvoeding valt heel wat af te dingen.

Ik mag oma zijn; dagelijks biddend of ze allemaal de Heere Jezus mogen leren kennen. Met als extraatje de vreugde van de kleine dingen zoals voorlezen, samen zingen, een bestelbon onder mijn neus voor een goede-doelen-actie.

Dat kan als je in de buurt woont!

Mettie de Braal – Prins

Huwelijk & relatie Icon

Huwelijk & relatie

Single of getrouwd, gescheiden of anders geaard, we lopen allemaal aan tegen mooie en moeilijke momenten in ons relationele leven.
Bekijk alle onderwerpen
Huwelijk & relatie Image

Gerelateerde blogs

Huwelijk & relatie Huwelijk & relatie
05 juli 2022

Alleen… Fijn?

Thema: single

De vakantie ligt weer op de loer. Heerlijk! De oplettende lezer weet dat ik vorig jaar van plan was om een activiteit alleen te gaan ondernemen. Voor dit jaar heb ik mij dat weer voorgenomen. Steeds meer ontdek ik dat je het ook alleen heel fijn kunt hebben. Neemt niet weg dat ik natuurlijk nog steeds graag omgeven ben door andere mensen. Trouwens… soms best een uitdaging om dat te benoemen.

Lees meer
Huwelijk & relatie Huwelijk & relatie
23 mei 2022

Hokjes denken

Thema: single
Lees meer