Een goed verhaal

Thema: Christen zijn

Regelmatig merk ik het. Ik ben op zoek naar een 'goed verhaal'. Een 'goed verhaal' om aan anderen uit te leggen waarom het goed is wat je vindt, doet of denkt. Een " 'goed verhaal', waarbij iedereen instemmend knikt en denkt: "Je hebt groot gelijk" .

Als christen is dat lastig. Je doet veel dingen anders. Je hebt een tegenovergestelde mening. Maar hoe vertel je dat? Ik zal eerlijk zijn. Vaak kan ik het goede verhaal niet bedenken. Of in ieder geval niet op het juiste moment. Een ‘goed verhaal’ is altijd een Bijbels verhaal. Maar… Voor je het weet, doe je water bij de wijn.

Waarom ik eigenlijk geen tv heb of films kijk? “Nou, ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen”. Of: “Ik snap eigenlijk nooit wat er fijn is aan het kijken naar geweld, moord en allerlei andere drama’s”. Toch ben ik niet tevreden met mijn antwoord. Er is meer. Het gaat om gehoorzaamheid aan Gods geboden. Liefde tot Hem. Hij vraagt van mij een heilig leven. Dát verhaal had ik moeten vertellen.

“We hebben gisteren ons samenlevingscontract ondertekend. We hebben precies vastgelegd wat van wie is. Als het dan later fout gaat, heb je een stuk minder gedoe”. Ik ben onthutst. Hoe kan het ooit goed gaan als je zo aan je relatie begint? Als je er van tevoren vanuit gaat dat je uit elkaar gaat? Ik probeer: “Je gaat er toch zeker niet vanuit dat je weer uit elkaar gaat?” “Nee, natuurlijk niet, maar je weet het nooit, hé”. Ik zoek naar meer woorden. Betere Woorden, maar vind er geen. Bang om de ander voor het hoofd te stoten?

Herken je het? Wat zij doen, doe jij niet. Je denkt verschillend over tv-series, films, seksualiteit, LHBTI-beweging, samenwonen, zondagsbesteding, het gebruik van Gods Naam, euthanasie en schepping. Je zoekt naar een ‘goed verhaal’, maar je vindt het niet.

Maar soms toch wel. Die momenten dat je het weer ziet. De momenten bij het Woord van God. Wat is het Woord van God een heerlijk Woord. Wat een zegen om in Zijn wegen te wandelen! Zijn Woord als een lamp voor je voet, een licht op je pad. Altijd een goed verhaal. Woorden van houvast tegen de leugens van deze tijd. Waarom vertel ik niet altijd Gods verhaal? Gewoon zoals het is. Gewoon zoals het er staat? Daar heeft de ander tenminste iets aan.

William Walhout

Deze blog verscheen eerder als column in jongerenblad Daniël

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer