Een betekenisvolle plaats

Thema: mensen met een beperking

De lachende man in de rolstoel is onze zoon Peter (35). De lachende vrouw naast hem is Hanna. Over haar dadelijk meer.

Peter heeft wat we noemen: een ‘ernstig meervoudige beperking’ (EMB). Hij functioneert op heel laag niveau, maar heeft het lichaam van een volwassen man.

Peter heeft ons leven veranderd. Door hem maakten we kennis met de wereld van de zorg. Met allerlei gevolgen, zelfs voor het dagelijks werk: De laatste tien jaren van mijn werkzame leven was ik consulent bij Helpende Handen, de vereniging voor langdurige zorg van de Gereformeerde Gemeenten. Helpende Handen draagt uit: ‘Mensen met een beperking verdienen een betekenisvolle plaats in gezin, kerk en maatschappij’.

In mijn werk heb ik veel te maken gehad met vrijwilligers die zich inzetten voor mensen met een beperking. Dan zie je pas wat vrijwilligers voor anderen betekenen!

Zo iemand is Hanna. Als ‘bad-vrijwilliger’ heeft ze een speciale plaats in Peters vriendenkring. Door Hanna te worden vertroeteld is genieten voor hem, en ook voor haar. Momenteel moet ze een stapje terug doen, maar de vriendschap blijft.

Met Peter communiceer je heel basaal: Hij reageert met kreetjes en (voor insiders) bekende geluiden op aanraken, knuffelen, zingen, enz. Om écht contact te krijgen moet je een band met hem opbouwen. Dat is Hanna gelukt. Zij heeft in Peters leven een betekenisvolle plaats’.

Maar in de missie van Helpende Handen ligt het accent nét iets anders: Daarin wordt mensen met een beperking zélf ‘een betekenisvolle plaats’ gegund.

Een betekenisvolle plaats in de maatschappij… kun je dat van Peter zeggen?

Misschien gaf de foto* herkenning. Die is te zien geweest in de ‘onder ons bekende bladen’. Adullam – de stichting die Peter wonen, zorg en begeleiding biedt – heeft een videoclip en een advertorial gemaakt voor het werven van vrijwilligers. Hanna vertelt daarin: “Peter geniet en daar word ik ontzettend blij van”. Talloze mensen hebben het gelezen en op social media is het duizenden keren bekeken.

Peter als PR-man! Een betékenisvolle plaats, toch?

Het verhaal is nog niet helemaal uit. De Corona-crisis heeft een flink gat geslagen in de inkomsten van Adullam uit collecten, actiemarkten, puzzeltochten enz. Alle reden voor een campagne om vervangende inkomsten te genereren. Dezelfde personen in de hoofdrol, maar nu is Peter ‘woordvoerder’: ‘U kunt nu niet dichtbij komen, maar wel uw warmte geven!’ Die ‘warmte’ geef je dan door een (extra) gift.

Peter als fondsenwerver! Een betékenisvolle plaats, toch?

Bert Regterschot

* de foto is geplaatst met toestemming van Adullam, Barneveld.

Peter Regterschot is op 14 maart 2023 overleden.

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer