Echt zo verschillend?

Thema: relaties

Als vrouwen een probleem hebben, willen ze dat hun man alleen maar luistert. En niet gelijk met allemaal oplossingen komt. Het gaat erom dat je je verhaal kwijt kunt, dat er iemand is die met je meeleeft en invoelt hoe lastig de situatie kan zijn.

Zet mannen en vrouwen bij een ’toerusting jong gehuwden’ bij elkaar rondom het thema man/vrouw-verschillen en standaard kom je op dit thema uit. De mannen: “Een probleem moet toch opgelost!” en de vrouwen: “Het luisteren is de oplossing vaak al, want dan wordt het probleem minder groot”. Zowel de jonge mannen als de vrouwen vinden het vaak grappig om te zien hoeveel herkenning ze vinden bij hetzelfde geslacht. En deze herkenning kan weer helpen om je bewust te zijn van je eigen behoefte en die van je man of vrouw.

Maar zet nu mannen en vrouwen bij elkaar tijdens een ‘Houd me vast-cursus’, waarin langer getrouwde echtparen op zoek gaan naar meer verbinding. Het bijzondere is dat mannen daar stuk voor stuk aangeven dat ze het moeilijk vinden om echt open te zijn over diepste gevoelens. De reden? Hun vrouw staat zo snel klaar met de oplossing of met haar mening. Het is niet fijn om kwetsbare zaken te delen, als het niet veilig voelt, als er niet onbevooroordeeld naar je geluisterd wordt.

Zo verschillend blijken we dus ook weer niet te zijn. Zowel mannen als vrouwen zouden iets meer LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) moeten gebruiken. En laten we OMA (oordeel, mening, advies) thuislaten!

Sofieke van Olst

Preventiewerker De Vluchtheuvel

Huwelijk & relatie Icon

Huwelijk & relatie

Single of getrouwd, gescheiden of anders geaard, we lopen allemaal aan tegen mooie en moeilijke momenten in ons relationele leven.
Bekijk alle onderwerpen
Huwelijk & relatie Image

Gerelateerde blogs

Huwelijk & relatie Huwelijk & relatie
05 juli 2022

Alleen… Fijn?

Thema: single

De vakantie ligt weer op de loer. Heerlijk! De oplettende lezer weet dat ik vorig jaar van plan was om een activiteit alleen te gaan ondernemen. Voor dit jaar heb ik mij dat weer voorgenomen. Steeds meer ontdek ik dat je het ook alleen heel fijn kunt hebben. Neemt niet weg dat ik natuurlijk nog steeds graag omgeven ben door andere mensen. Trouwens… soms best een uitdaging om dat te benoemen.

Lees meer
Huwelijk & relatie Huwelijk & relatie
23 mei 2022

Hokjes denken

Thema: single
Lees meer