Burencontact

Thema: opvoeding

"Mam, wat moet ik doen? Ik verveel me..." Oh nee, niet weer die vraag! Ik zucht. Wat moet ik ermee? De stemming in huis wordt er niet beter op als ik elke dag meerdere keren deze vraag krijg.

Onze dochter van elf was in coronatijd rond koffietijd klaar met haar huiswerk. Ook de andere kinderen die op de basisschool zitten, waren om half twaalf toch zeker klaar. Nu heeft onze dochter tal van hobby's en kan ze zichzelf goed bezighouden, maar ik merkte bij allemaal de behoefte aan interactie met andere mensen.

Opeens kreeg ik een idee. “Laten we een to-do-lijst maken om andere mensen blij te maken!” Dat vonden ze fantastisch. We begonnen met het volgende:

  • Kleine cadeautjes verstoppen voor klasgenootjes die dit extra leuk zullen vinden.

Als er een ingepakt cadeautje klaarlag, werd het kind opgebeld om te melden dat er op een speciale plaats een schat verstopt was. Met peilen van stoepkrijt werd duidelijk gemaakt waar ze heen moesten lopen en ongeveer de schat konden vinden. Onze kids verstopten zich dan in de buurt om te kijken of het goed ging! Wat vonden de kinderen dat leuk! Soms kwam een half gezin mee zoeken.

Maar de lijst werd uitgebreid:

  • Iets bakken voor een willekeurig persoon in de straat
  • We gingen de mensen om ons heen feliciteren met een zelfgemaakt of bestaand verjaardagslied, compleet met muziekinstrumenten maakten een stoepkrijttekening voor hen of bedachten een andere originele manier
  • We gingen zelfgemaakte kaarten rondbrengen in onze directe omgeving en spellen bedenken met de kinderen in de straat

En wat gebeurde er? We kregen zelfgebakken wafels van de mensen schuin tegenover ons, koffie met koek op straat voor onze lang kwebbelende pubermeiden van de andere kant. Kinderen die we eerder niet zagen, kwamen vragen of de jongens kwamen spelen. We maakten een app-groep met verschillende mensen om ons heen en hebben nu een Amerikaanse maaltijd met de straat gepland aan het einde van de zomervakantie.

Hoe sfeerverhogend kan het zijn om simpelweg een gezellige buur te zijn!

Nu – in de zomervakantie – hoor ik de vraag niet zo vaak meer: “Ik verveel me”. Want de kinderen hebben gezien hoe blij je wordt van (en hoe druk je bent met) het verrassen van anderen. En dat die ander heel dichtbij kan wonen.

Mathalie de Wildt

Jeugd en opvoeding Icon

Jeugd en opvoeding

Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Bekijk ons aanbod van toerusting, advies en boeiende artikelen voor opvoeders.
Bekijk alle onderwerpen
Jeugd en opvoeding Image

Gerelateerde blogs

Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
19 december 2022

Ziezo / Kijkpaspoort

Thema: mensen met een beperking

“Zie je wel: hij kijkt me echt aan!” Of: “Weet je wel zéker dat hij blind is?” Hoe vaak we dat niet gehoord hebben…

Lees meer
Jeugd en opvoeding Jeugd en opvoeding
21 november 2022

Uit mijn buik

Thema: pleegzorg

Het is tijd om naar bed te gaan. We lopen de trap op. Op de overloop hurk ik neer om Rosalie te helpen met uitkleden. Ineens rent ze op me af, omhelst me, nestelt zich op mijn schoot en zegt: ‘ik wilde dat ik in mama’s buik zat, dan was ik altijd heel dicht bij mama en papa.’

Lees meer