Brood en wijn

Thema: jeugdwerk

Een paar weken geleden was ik op zaterdagavond op bezoek in een gemeente. Ik had die avond geen inhoudelijke rol, maar mocht gewoon even meekijken en sfeer proeven. Het is altijd mooi om zo een kijkje te nemen achter de schermen van een vereniging.

Aan het begin van de avond werd verteld dat de jongeren rond acht uur in de kerkzaal verwacht werden. In deze gemeente zou de volgende dag het Heilig Avondmaal bediend worden. Een ouderling en diaken wilden graag aan jongeren iets vertellen over het klaarmaken van de tafel.

Rond acht uur ging de hele groep met jongeren naar beneden. Op het podium stonden ze vlakbij de tafel. De ouderling en diaken, die samen op deze zaterdagavond de tafel klaarmaakten, kwamen binnen met de schaal met brood en de fles wijn. Op eenvoudige en betrokken manier legden ze vervolgens van alles uit over de tafel. Welk brood er gebruikt werd, wat voor wijn er in geschonken werd, wat de betekenis is van het tafelkleed met ingeweven druiventrossen en korenhalmen, waarom er potjes op tafel staan. Heel stil en aandachtig luisterden de jongeren naar alles wat er verteld werd. Ik mocht van de zijlijn meeluisteren en meekijken naar dit moment. Graag geef ik het door als een ‘idee’ om dit ook in andere gemeenten eens te doen. Op deze manier wordt de boodschap die bij de bediening van het Heilig Avondmaal uit gaat van de tafel heel eenvoudig dicht bij de jongeren gebracht.

We liepen weer de kerkzaal uit. Een van de jongeren vroeg: ‘Maar hoe smaakt die wijn eigenlijk?’ Het lijkt zo’n platte vraag, maar ik denk dat het een vraag is die misschien veel jongeren hebben. Wat kan ik na zo’n indrukwekkend en mooi moment hopen, wensen en bidden dat jongeren niet alleen willen weten hoe die wijn proeft, maar dat ze vooral mogen proeven en smaken dat de Heere goed is voor verloren zondaren, die in hun zonden en ellende tot Hem de toevlucht nemen.

Jaco Pons, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer