Brood en wijn

Thema: jeugdwerk

Een paar weken geleden was ik op zaterdagavond op bezoek in een gemeente. Ik had die avond geen inhoudelijke rol, maar mocht gewoon even meekijken en sfeer proeven. Het is altijd mooi om zo een kijkje te nemen achter de schermen van een vereniging.

Aan het begin van de avond werd verteld dat de jongeren rond acht uur in de kerkzaal verwacht werden. In deze gemeente zou de volgende dag het Heilig Avondmaal bediend worden. Een ouderling en diaken wilden graag aan jongeren iets vertellen over het klaarmaken van de tafel.

Rond acht uur ging de hele groep met jongeren naar beneden. Op het podium stonden ze vlakbij de tafel. De ouderling en diaken, die samen op deze zaterdagavond de tafel klaarmaakten, kwamen binnen met de schaal met brood en de fles wijn. Op eenvoudige en betrokken manier legden ze vervolgens van alles uit over de tafel. Welk brood er gebruikt werd, wat voor wijn er in geschonken werd, wat de betekenis is van het tafelkleed met ingeweven druiventrossen en korenhalmen, waarom er potjes op tafel staan. Heel stil en aandachtig luisterden de jongeren naar alles wat er verteld werd. Ik mocht van de zijlijn meeluisteren en meekijken naar dit moment. Graag geef ik het door als een ‘idee’ om dit ook in andere gemeenten eens te doen. Op deze manier wordt de boodschap die bij de bediening van het Heilig Avondmaal uit gaat van de tafel heel eenvoudig dicht bij de jongeren gebracht.

We liepen weer de kerkzaal uit. Een van de jongeren vroeg: ‘Maar hoe smaakt die wijn eigenlijk?’ Het lijkt zo’n platte vraag, maar ik denk dat het een vraag is die misschien veel jongeren hebben. Wat kan ik na zo’n indrukwekkend en mooi moment hopen, wensen en bidden dat jongeren niet alleen willen weten hoe die wijn proeft, maar dat ze vooral mogen proeven en smaken dat de Heere goed is voor verloren zondaren, die in hun zonden en ellende tot Hem de toevlucht nemen.

Jaco Pons, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
22 juni 2024

Vul de overal tastbare leegte met hoopvolle verhalen

”Praatjes vullen geen gaatjes”, zegt iedereen die van aanpakken houdt. Niet kletsen maar gewoon aan de slag gaan. Er is immers meer dan genoeg te doen. Toch zijn er verhalen die de overal in de maatschappij tastbare leegte kunnen vullen. In onvoorstelbaar korte tijd is de wereld onherkenbaar veranderd. We leven in een samenleving die […]
Lees meer
Gemeente Gemeente
13 mei 2024

Nieuw dagboek voor kinderen die van duidelijkheid houden

Lees meer