Thema: jongerenpastoraat

Onlangs hoorde ik deze zin in een preek, hij raakte mij. Hoe vaak zijn wij als opvoeders druk met het vertellen over de Heere Jezus? Over wat Hij tot ons zegt in Zijn Woord. En uiteraard, dat is heel belangrijk om te doen. Maar op Hem lijken, dat gaat nog een spade dieper. Ik moet denken aan de welbekende kraambezoekjes. Men duikt boven de wieg en roept verbaasd uit: “wat lijkt hij veel op zijn vader!”. Maar waar zien zij dat aan? In dit geval zal dat gebaseerd zijn op uiterlijk. Maar als deze baby straks een tiener is en naast zijn vader loopt, dan zie je misschien wel twee dezelfde posturen, twee dezelfde kapsels, vier dezelfde twinkelende ogen. Ga je met deze tiener en zijn vader in gesprek, dan hoor je misschien wel een zelfde politieke visie of hebben zij dezelfde interesses. Hij lijkt écht op zijn vader.

Op de Heere Jezus lijken, kan dat wel? De predikant zei niet voor niks “een opvoeder hoort op de Heere Jezus te lijken”. Wij mensen lijken niet op de Heere Jezus, wij leven in zonden in een gebroken wereld. En toch kunnen wij veel leren van hoe de Heere Jezus omging met jongeren in Zijn omgeving.

- De Heere Jezus zag jongeren als gelijkwaardig, Hij gebruikte hen regelmatig denk bijv. aan de wonderbare visvangst;
- Jongeren zijn van grote betekenis tussen verschillende generaties. Denk hierbij aan het dienstmeisje van de vrouw van Naäman die wees op Elisa die Naäman kon genezen;
- De Heere Jezus wees kinderen en jongeren niet af toen zij met hun moeders naar Hem toekwamen;

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Zoals een vriend van Augustinus ooit zei: Houd van de jongeren!

Houd van ze, omarm ze en bid of je net als de Heere Jezus zonder oordeel om jongeren heen mag staan in jouw opvoedtaak.

 

Joline van den Ende

Jeugdwerkadviseur