Afhakers

Thema: pastoraat

Onlangs hoorde ik verschillende verhalen van afhakers. De één was heel betrokken op de gemeente, de ander stond wat meer aan de rand. De overeenkomst in hun verhaal raakte me. Eerst waren ze in meer of mindere mate overtuigd van de waarheid van het Woord van God. In verschillende omstandigheden kwam de vraag op: is het wel echt waar? Langzaam maar zeker werden het menselijke verhalen over God. De een zag het zus en de ander zo. Tenslotte werd de keus gemaakt om de christelijke levensvisie in te wisselen voor een andere levensvisie.

Herkenbaar in je omgeving? Een proces wat al decennia geleden in verschillende kerken begon, raakt ook steeds meer de gereformeerde gezindte en onze gemeentekring. De woorden van Kuitert lijken voet aan de grond te krijgen: ‘Alles van boven komt van beneden, ook als je zegt dat het van boven komt.’

Ik moet denken aan Filippus. Hij ging niet tussen de Heere Jezus en Nathanaël instaan. Hij zei niet: “Zo zit het en als je het niet gelooft, zoek je het maar uit.” Hij zei niet: “Dit is de waarheid, die al eeuwen beleden wordt.” Hij zei niet: “Ik weet het en jij zit ernaast.” Hij zei niet: “Als je dit bekijkt en dat leest, dan…” Filippus sprak maar twee woorden: “Kom en zie!” Hij ging niet zelf de waarheid verdedigen of zijn mening als waarheid geven. Dan zou hij tussen Jezus en Nathanaël in zijn gaan staan. Filippus leidde Nathanaël tot Jezus.

Is dat ook onze drijfveer? Uw zoon, je vriendin, je klasgenoot meenemen om te laten zien wat je gevonden hebt? Dan zal de Weg, de Waarheid en het Leven Zelf zo’n afhaker overtuigen. Zit u, zit jij biddend naast zo’n mogelijk afhaker. “Kom, kijk eens Wie ik gevonden heb. Nee… Wie mij gevonden heeft. Kom en zie!” Vol vertrouwen gaf Filippus Nathanaël aan de Heere Jezus over. Hij stond er naast, toen Jezus Nathanaël ontmoette. Waar sta je? Er tussenin of ernaast?

Red degenen, die ter dood gegrepen zijn; want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt (Spreuken 24:11).

Henri Keurhorst

Gemeente Icon

Gemeente

Ambtsdragers, jeugdwerkleiders en gemeenteleden hebben allerlei taken in de gemeente. We bieden u graag de informatie en toerusting die u nodig hebt.
Bekijk alle onderwerpen
Gemeente Image

Gerelateerde blogs

Gemeente Gemeente
26 maart 2024

Bijeenkomst ‘Singles in de kerk’

Het thema: ‘Zorgvuldig leven als single’. Aan de orde komen onderwerpen die in het teken staan van: Graag ontvangen we je aanmelding voor deze bijeenkomst via https://www.gergeminfo.nl/agenda/bijeenkomst-voor-singles. Meer informatie is te vinden via de flyer. Voor vragen kun je mailen naar: singlesgergem@gmail.com
Lees meer
Gemeente Gemeente
09 september 2022

Speuren

Thema: jongerenpastoraat

Op de een of andere manier had ik toch een beetje een knoop in mijn maag toen we afgelopen vakantie vanaf de luchthaven naar ons vakantiehuisje reden. Het was bijna te mooi om waar te zijn. De foto’s van ons vakantiehuisje zagen er zo mooi uit. Vooral het uitzicht was fenomenaal. En dat voor een betrekkelijk lage prijs. Maar ja, foto’s kunnen een heel vertekend beeld opleveren. Die worden altijd uit de mooiste hoek gemaakt. Stel je voor dat het soort van oplichters zijn en dat het huisje helemaal niet bestaat.

Lees meer