Wat is een depressie?
Een depressie is een aandoening die de stemming en gevoelens raakt. Je voelt je constant somber, verliest interesse in de mensen en dingen om je heen. Regelmatig bespringt je het gevoel dat je niet meer verder wilt leven.
Volgens voorspellingen van Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties zal depressie in 2020 volksziekte nummer één zijn. In Nederland hebben op dit moment tussen de 700.000 en 800.000 mensen last van deze ziekte. Die depressieve episode duurt gemiddeld een half jaar. Maar bij een op de vijf mensen duurt het zelfs langer dan twee jaar. Binnen de eerste vijf jaar na het herstel van een depressie heeft iemand 70% kans weer een episode mee te maken.
Ervaringsverhaal
Simone Maas kwam na haar huwelijk en de geboorte van haar kinderen in een “achtbaan van allerlei gevoelens”. Ook de herinneringen aan een moeilijke periode in haar jeugd begonnen op te spelen. Dit uitte zich in een depressie. “Er waren momenten dat ik dacht: wat heeft het leven nog voor zin? Wat is het doel? Wat is belangrijk?”
Erika kampte al jong met depressie: “Op mijn 15e zat ik echt op een dieptepunt. Ik heb altijd gehoopt dat het over zou gaan. Tot ik me zo hopeloos voelde, alles was zo uitzichtloos. Ik zag het niet meer zitten, het hoefde voor mij allemaal niet meer, het liefst ging ik dood. Hier schrok ik zo van. Ik dacht: ‘Als ik nu geen hulp zoek, doe ik mezelf iets aan.’ En dat wilde ik eigenlijk ook niet.” Erika vertelt het tegen haar ouders en belt naar De Vluchtheuvel. Regelmatig heeft ze gesprekken met een psycholoog van De Vluchtheuvel, waar ze weer ruimte ervaart om te praten.
Zoek hulp!
Het is belangrijk om depressieve klachten serieus te nemen en er iets mee te doen. De Vluchtheuvel biedt hulp in de vorm van psychosociale en therapeutische hulpverleningsgesprekken. Lees verder op hun pagina.
Lezing Depressiviteit
Dominee C. Sonneveld hield een informatieve lezing voor Vereniging Een Handreiking, hier te downloaden.