Gedragsverslaving

Ook bepaalde gewoontes kunnen je leven zo gaan beheersen, dat je niet meer zonder kunt. Het wordt problematisch als het je dagelijks functioneren gaat beïnvloeden.

Een gedragsverslaving is een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Enkele voorbeelden van een verslaving aan een handeling of gewoonte zijn:

Ook seks- en pornoverslaving valt onder deze categorie. In een maatschappij waarin alles open en bloot voor handen is, raken veel mensen verstrikt in het web van verleiding. U kunt hier meer over lezen onder het kopje ‘Seksverslaving’. Daar vindt u ook meer informatie over aangeboden hulp vanuit Stichting de Vluchtheuvel voor mannen én vrouwen die worstelen met een vorm van seksverslaving.

Het gevoel dat gedragsverslaafde mensen krijgen is vergelijkbaar met het gevoel dat inname van drugs veroorzaakt. Bij een gedragsverslaving wordt het fijne gevoel veroorzaakt door twee dingen:

  • De handeling die ze uitvoeren
  • De verwachting en de opwinding die daarbij ontstaan.

Door het uitvoeren van de handeling (bijvoorbeeld gamen) komt dopamine vrij in de hersenen. Het beloningscentrum in de hersenen wordt dan indirect gestimuleerd. Bij inname van drugs gebeurt dat direct, doordat de verslavende stoffen doordringen in de hersenen. Mensen die gedragsverslaafd zijn, willen in veel gevallen afleiding zoeken van hun echte leven. Elke keer als zij de handeling verrichten komt dopamine vrij. Het fijne gevoel dat hierbij ontstaat, is verslavend.

Het is belangrijk om de onderliggende problematiek aan te pakken, wil je van een gedragsverslaving afkomen. De Hoop GGZ biedt hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen met verslavingsproblemen.

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.