Verschillen in het single-zijn

Niet elke single is hetzelfde. De levensfase waarin je je bevindt, beïnvloedt ook je ervaringen en je kijk op het single zijn.

Steeds meer vrienden om je heen trouwen, krijgen kinderen. Het kan de vraag bij je oproepen: zal ik mijn levensgezel nog ontmoeten en wanneer?

Levensfases

Ieder mens loopt verschillende levensfases door. Die levensfases hebben invloed op hoe je naar het leven kijkt en wat je verwachtingen van het leven zijn. Zo kan voor een single het verlangen naar een levenspartner in de ene periode meer aanwezig zijn dan in een andere periode. Ook zijn er singles voor wie dat verlangen niet zo leeft. De manier waarop je met dit verlangen omgaat, is persoonlijk. Sommige singles besluiten op een bepaald moment zich niet meer zo sterk op hun ongehuwd zijn te focussen en hun levensvreugde in andere dingen te zoeken. Anderen blijven hopen op en zoeken naar een relatie en komen soms alsnog tot een huwelijk. Hoe je ook tegenover je single-zijn staat, het is belangrijk om te leren zien dat het huwelijk geen levensdoel is. We zijn niet gemaakt om te trouwen, maar om God te dienen.

Kinderwens

Jonge singles leven vaak sterk met het verlangen en de verwachting om te trouwen en kinderen te krijgen. De dertigers onder de singles kunnen een ‘nu of nooit’ gevoel hebben: als ik nu mijn levensgezel ontmoet, kunnen we mogelijk nog een gezinnetje stichten. Als je als single dan niet tot een huwelijk komt, komt op een gegeven moment de wetenschap dat je afscheid zult moeten nemen van je kinderwens. Dat kan een rouwproces zijn. Een natuurlijk en legitiem verlangen is niet in vervulling gegaan. Het gemis van kinderen komt in verschillende levensfases terug. Je bent geen vader of moeder geworden en straks zul je ook geen opa of oma zijn. Het is verschillend hoe singles dit gemis ervaren. Er zijn mannen en vrouwen die er in stilte onder lijden. Het is goed dat anderen zich realiseren dat feestelijke gebeurtenissen als een kraambezoek of een doopdienst hen pijnlijk bij dit gemis kunnen bepalen. Aan de andere kant hoeft dit jou als single er ook weer niet van te weerhouden om hartelijk met je getrouwde familieleden en vrienden mee te leven. Als christenen deel je in elkaars blijdschap en verdriet!

Openheid

Het is belangrijk dat je omgeving weet hoe jij in het leven staat. Hoe ervaar je het om niet getrouwd te zijn? Vind je het moeilijk, of juist niet? Bid je om een levensgezel, of houd dit je niet zo bezig? Wat zijn de dingen die jij als voorrechten en zegeningen ziet en met welke dingen worstel je?

Veel alleengaanden willen niet zielig overkomen. Daarom klagen ze niet en houden ze hun problemen voor zich. Ik red me wel! Misschien kun je je inderdaad prima redden. Toch is het goed dat er mensen zijn die je echt kennen. Je hoeft niet tegen iedereen even open te zijn, maar het is goed dat je je naaste omgeving laat delen in je ups en downs. Jouw openheid zorgt ervoor dat mensen gemakkelijker inspelen op wat voor jou belangrijk is.

Lees het artikel ‘ De zegeningen van een single’ (RD)

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.