Kinderloosheid

Circa 10 tot 15 procent van de mensen met een kinderwens blijft om uiteenlopende redenen definitief kinderloos. Een levenslang rouwproces.

Een eenzame weg

Soms komt het in alle hevigheid weer op je af dat je geen eigen kinderen hebt mogen ontvangen. Op onverwachte momenten voel je ineens de pijn, het verdriet, de leegte en het gemis. Soms kun je het voor jezelf verklaren waarom juist op dat moment het gevoel zo sterk boven komt, een andere keer overvalt het je onverwacht en ongedacht. En wat kun je een onbegrip vanuit je omgeving ervaren. Dan lijkt het of jouw gemis niet wordt gezien of niet wordt herkend. En juist dat kan je zo’ n eenzaam gevoel geven. Alsof jouw verdriet en gemis er niet mag zijn.

Het went nooit

Het is een stralende meizondag. Zelfs de kerk ‘doet’ aan Moederdag. Waarom ook niet? Ook de Spreukendichter steekt immers de loftrompet op de deugdzame huisvrouw. De predikant ziet gelukkig de ongehuwde vrouwen niet voorbij. In zijn gebed krijgen allen ‘wier schoot leeg bleef ’ warme aandacht. Hoe vaak bad ik zelf niet op de kansel voor kinderloze echtparen, vooral in doopdiensten? Vreemd genoeg voelde ik niet eerder de pijn van onze kinderloosheid zo diep als juist deze morgen. Eist de langdurige mantelzorg aan onze ouders misschien zijn tol? Of is het de spanning rondom mijn schoonmoeder die al enkele dagen balanceert op de grens van dood en leven…? Dit is duidelijk: kinderloosheid went nooit. Het is als met een rouwproces, grillig en onvoorspelbaar. Als je denkt het achter je te hebben gelaten, steekt het verdriet plotseling weer in alle hevigheid de kop op. Lees verder

Revoke

Revoke (Reformatorische Vereniging van Ongewild Kinderloze Echtparen) wil echtparen met een onvervulde kinderwens ondersteunen. Zij doen dit door het bevorderen van contacten tussen ongewild kinderloze echtparen, het geven van voorlichting en het bevorderen van een Bijbels verantwoorde meningsvorming over ongewilde kinderloosheid. Samengevat betekent dit, dat de doelstelling van Revoke gericht is op Contact, Voorlichting en Bezinning.

Monument onvervulde kinderwens

In Apeldoorn staat sinds 2014 een monument van bezinning waar mensen met een onvervulde kinderwens terecht kunnen.

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.