Verder na overspel

Vanaf de puinhopen bouwen.

Er zijn weinig zaken die een huwelijk zo doen schudden op zijn grondvesten als overspel. Er zijn nogal wat huwelijken die na overspel daadwerkelijk eindigen in een echtscheiding. Niet altijd is dat echter het geval. Hoe is het mogelijk dat een huwelijk na overspel toch in stand blijft? Wat is daarvoor nodig? Daarover gaat dit artikel. Lees verder

Stichting de Vluchtheuvel biedt hulp aan vanuit het relatieherstelprogramma S.A.M.E.N. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor stellen die verder willen na ontrouw of overspel van één van de partners. S.A.M.E.N. staat voor de 5 fasen die jullie voor relatieherstel dienen te doorlopen: Stilstaan, Amputeren, Meeleven, Evalueren, Nieuwe kans/Naweeën.

Fase 1: Stilstaan.
Vóór jullie ook maar iets willen gaan doen aan herstel moet jullie eerst stilstaan en overwegen waar jullie staan. Een relatieherstelprogramma is namelijk alleen geschikt als jullie er bewust voor kiezen om samen te gaan werken aan jullie relatie.

Fase 2: Amputeren.
Werken aan herstel terwijl de derde nog in beeld is, is onmogelijk. Als pleger dien je deze invloed uit je leven te amputeren. Maar het amputeren geldt ook voor degene die bedrogen is. Van welke niet-werkende reacties moet jij afscheid nemen? Denk aan extreme controle, verwijten, wantrouwen, etc.

Fase 3: Meeleven.
Het herstel van een vertrouwensbreuk is een zwaar proces. Als degene die bedrogen is, ervaar je vaak veel pijn en wil je daar vaak over praten. Maar, hoe praat je over je angst, woede en boosheid met degene die je heeft bedrogen? Als de pleger, voel je vaak juist opluchting en wil je vooruit kijken. Maar, hoe kun je samen vooruit als de degene die is bedrogen daar nog niet klaar voor is? Twee wisselende belangen. Hoe kunnen jullie recht doen aan beiden?

Fase 4: Evalueren.
Vreemdgaan is ook een signaal in je huwelijk. Vaak miste er iets in de relatie en in veel gevallen waren jullie beiden misschien al een tijdje ontevreden over de kwaliteit van jullie samenzijn. In deze fase kijken jullie kritisch naar je relatie en trekken jullie lessen met het oog op de toekomst.

Fase 5: Nieuwe kans en Naweeën.
Jullie hebben je samen door de pijn heen geworsteld. Hoe gaan jullie nu bouwen aan een nieuwe relatie, waarin je betrokken blijft op elkaar? En hoe zit het met de Naweeën van de verschrikkelijke gebeurtenis? Besef dat het oude gevoel van angst zomaar weer kan komen opdagen. Dan worden jullie opnieuw geconfronteerd met de situatie en zitten jullie voor je gevoel misschien weer in een vorige fase. Hoe gaan jullie daarmee om?

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.