Na overlijden

Onverbiddelijk losgescheurd van je man of vrouw door de dood. Zal je dit ooit kunnen verwerken?

Weduwe of weduwnaar, zo wordt een man of vrouw genoemd waarvan de partner is overleden. Het maakt daarbij niet uit of je al vijftig of pas vijf jaar bij elkaar bent. De één overlijdt volkomen onverwacht. Er is geen afscheid, geen voorbereiden op wat komen gaat. Een ander wordt ziek en er komt een moment dat de ziekte onomkeerbaar is. Je kunt nog dingen afronden, terug kijken op het samen geleefde leven. En praten over de toekomst, over de Eeuwigheid.

Maar dan komt het moment dat je er alleen voorstaat. Praktisch kan er dan veel op je af komen. Bijvoorbeeld in de opvoeding van de kinderen en in het huishouden. Daarbij ga je een heel proces van rouwverwerking door, waarbij langzaam doordringt dat hij of zij er niet meer is. In veel gevallen geeft dit zo’ n intense pijn, dat je dat tot in de vezels van je lichaam voelt. Na het delen van jullie levens, ben je van elkaar losgescheurd door de dood. Je zult alleen verder moeten en je leven opnieuw moeten vormgeven.

Stichting De Vluchtheuvel biedt persoonlijke hulpverlening in je rouwproces, maar je kunt ook deelnemen aan een rouwgroep: Rouwgroep de Vluchtheuvel. In vijf bijeenkomsten worden hier verschillende thema’ s uitgewerkt zoals het delen van verdriet, omgaan met gevoelens, leven met gemis, omgaan met herinneringen en uw/je eigen leven oppakken.

Samen alleen

Voor jonge weduwen en weduwnaars tot 60 jaar wordt er lotgenotencontact geboden door de christelijke vereniging Samen Alleen. Je vindt hier een plaats om je verhaal te doen, te luisteren naar de ander en elkaar rondom Gods Woord tot steun te zijn.

Literatuursuggesties

Alleen verder. In gesprek met weduwen. Ds. J. Belder Uitgebreid komt in dit boek het rouwproces aan de orde, maar ook het genezingsproces. De gouden draad is steeds dat er bij de HEERE uitkomsten zijn. Er is een weg verder. Ook na die zwarte dag.

Weduwen. Ds. P. van Ruitenburg Niet alleen weduwen, maar allemaal kunnen we leren van beelden, geschiedenissen en gelijkenissen waarin het over een weduwe gaat. Daarom is dit boekje ook voor weduwnaars bedoeld.

Ik wist niet hoe moeilijk dit was. Ontboezemingen van een rouwdragende man en vader. Ds. A.T. Vergunst In dit boekje wil ds. Vergunst vanuit persoonlijke ervaringen delen wat rouw met een mens doet.

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.