Veilig jeugdwerk

Als er één plek is waar jongeren zich veilig moeten kunnen voelen, is het de kerk wel. Maar helaas is die veiligheid niet vanzelfsprekend. Hoe maak je jeugdwerk veilig?

Een thuis voor jongeren, dat is wat veel kerkelijke gemeenten graag willen zijn. Een plek waar jongeren zich geaccepteerd weten en zich veilig voelen. Maar zoals op veel plaatsen is ook in het jeugdwerk de praktijk weerbarstig. Het is jeugdwerk voor mensen en door mensen mensen die niet altijd handelen en spreken zoals ze dat zouden moeten doen. Zelfs als ze van binnenuit gemotiveerd zijn om met jongeren op te trekken.

Veel organisaties hebben in de afgelopen tijd gedragscodes ontwikkeld om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Het is een goede zaak dat dit ook in de kerk gebeurt. De Jeugdbond heeft in samenwerking met stichting De Vluchtheuvel het project ‘Veilig jeugdwerk’ opgezet. Door middel van het project adviseren de beide organisaties kerkelijke gemeenten over hoe ze kunnen zorgen voor een veilige cultuur. Ze doen dit aan de hand van een aantal aspecten waarin veiligheid wordt gedefinieerd en bieden een stappenplan aan waarmee een gemeente aan de slag kan om toe te werken naar een veilige cultuur.

Lees meer over Veilig jeugdwerk

Heeft u een vraag of kunnen we u ergens bij helpen?
Aarzel niet en stuur ons nu een mailtje:

Of vul ons contact formulier in.