Ouderenpastoraat.jpg

Ouder worden gaat meestal gepaard met specifieke vragen en zorgen. Geliefden vallen weg, de lichamelijke gezondheid gaat achteruit, mensen worden minder mobiel en soms gaan ook de geestelijke vermogens achteruit. Ouderen verkeren in de avond van hun leven. Het pastoraat vanuit de gemeente is voor hen van grote betekenis. Voor een ambtsdrager - zeker als die zelf nog jong is - kan het pastoraat aan ouderen moeilijk zijn. Hoe kun je je op een goede manier inleven in degene die je bezoekt? Heb je voldoende kennis van wat er zich in het leven van de oudere afspeelt, als het gaat om de gevolgen van een ziekte of beperking? Hoe ga je om met de familie? U vindt hier informatie over ouderenpastoraat.

Toerusting pastoraat

De CGO biedt toerustingsmodules aan ambtsdragers, gericht op het pastoraat. De modules vormen een onderdeel van de CGO-HBO opleiding Pastoraal Werk. Ambtsdragers die niet in de gelegenheid zijn de hele opleiding te volgen, kunnen een module volgen over een of meer pastorale vakken.

Meer informatie over de modules pastoraat

CGO Toerusting biedt ook een Leergang Ouderenzorg aan voor ambtsdragers, deze cursus kan alternatief zijn voor de HBO-module. Info daarover is hier te vinden op.

Literatuur en informatie

Hieronder vindt u literatuur en andere informatie over ouderenpastoraat.

Als thuisblijven moeilijk wordt.jpgAlzheimer Teeuw.jpgZorgen laatste levensfase.jpgPastoraat-en-ouderen.jpg

 

Lezing 'Pastoraat aan dementerenden', door ds. L. de Wit, Haamstedeconferentie 2018