28 May 2020

Het heerst

Thema: jongerenpastoraat

Elke dag komen er nieuwe cijfers binnen. De ene dag zijn de aantallen hoger dan de andere keer. Overal om je heen hoor je mensen die ziek zijn (geweest). Soms komt het heel dicht bij, bij anderen blijft het allemaal wat verder weg. Wie had ooit kunnen denken dat we midden in een crisis terecht zouden komen. Toen de verhalen uit China kwamen, was ik zelf nog best laconiek. Het was allemaal heel ver weg. En hier in Nederland was alles toch goed op orde? Toch langzaam maar zeker begon bij mij het besef te komen dat er toch wel iets aan de hand was. Ik weet nog goed dat ik begin maart in de supermarkt in de rij stond. Achter me begon ineens een man behoorlijk te hoesten en te snotteren. Onbewust deed ik een stapje opzij. En nu? We zitten midden in de uitbraak van de corona-pandemie. Als het een 'gewoon' griepje zou zijn, zou je zeggen: 'Het heerst'.

21 May 2020

De psychische vloedlijn

Thema: persoonlijk

Ken je het gevoel van aan de vloedlijn te staan? Blote tenen in het koele water. De warme zon op je hoofd. Het hete strand achter je. Golfjes die over je voeten heen rollen. Hier en daar een harde scherpe schelp of een stukje drijfhout. En, als je niet oppast, een kuil waardoor je je evenwicht verliest en… in het water plonst.

14 May 2020

Schuldig

Thema: opvoeding

Het is stil na mijn vraag. Ik kijk naar het toetje van onze jongste zoon. Hij kijkt nadenkend voor zich uit. Geen clowngedrag, geschreeuw of bravour nu.

7 May 2020

'Pourquoi moi?'

Thema: pastoraat

Corona. In nauwelijks enkele maanden tijd is er niets wat nog buiten bereik van dit virus blijft: kerk en school, economie en gezondheidszorg, oud en jong, landbouw en defensie. Angst en twijfel tekenen de samenleving. Het is nood in de wereld. 'Nood leert bidden', zegt men. Maar om me heen zie ik iedereen druk met rekenen... Aantallen, procenten, kansen, berekeningen... Alle aandacht gaat naar de toekomst: 'Wanneer kan ik weer...?' Zoiets moet toch overgaan?

30 April 2020

Oma in tijden van Corona

Thema: opvoeding

Zodra de kleinkinderen niet meer naar school mogen, app ik: 'Meiden, met elkaar zetten we de schouders onder het thuisonderwijs.' Er komt weinig tot geen respons. Misschien kijken ze het nog even aan hoe zich dat ontwikkelt?

24 April 2020

Leren van de lente

Thema: jongerenpastoraat

“Kijk papa, wat zien die bomen er mooi uit!” Thom, mijn zoon van acht, wees mij op prachtige bloesems aan de bomen. “Waarom zitten er zulke mooie, witte blaadjes aan?”