Thema: Hechting

Afgelopen maand werd de allereerste MRI-foto gepubliceerd, waarop we iets zien van de binding tussen moeder en kind. De neurowetenschapper Rebecca Saxe geeft haar twee maanden oude zoontje een kus op zijn voorhoofd.

Het is al langer bekend dat een kus een veelheid aan biologische reacties teweeg brengt in ons brein. Door contact middels een kus maken de hersenen het liefdeshormoon oxytocine aan. Dit zorgt ervoor dat we bij elkaar willen blijven en ons hechten aan elkaar. De vasopressine die vrij komt geeft ook gevoelens van verbinding, zowel tussen moeder en kind als tussen partners. Bovendien wordt het beloningssysteem geactiveerd: dopamine geeft ons een fijn gevoel. En dan is er nog het gelukshormoon serotonine dat wordt aangemaakt.

Knuffelen, omhelzen en een kus met aandacht: hoe belangrijk is het om de liefde op te wekken, te onderhouden, tijd voor elkaar te nemen, elkaars nabijheid te zoeken.

En, wie durft er bij zo'n stroom aan chemische stofjes nog te zeggen dat die kus op de geschaafde knie van je kind niet écht helpt?

Sofieke van Olst
Maatschappelijk werker De Vluchtheuvel