Thema: autisme

Welkom bij onze vierde en tevens onze laatste blog over Tom.

Hoe pas je 'Geef me de vijf' toe op school stage en werk? Heel belangrijk is dat leerkrachten en (stage-)begeleiders weten hoe ze met autisme om moeten gaan. Onze Tom heeft een duidelijke dagindeling nodig. Hiervoor gebruiken we Autiplan. Autiplan is een modern hulpmiddel op de smartphone. Hierop maak je eenvoudig duidelijke dag- en weekoverzichten met eventueel stappenplannen en pictogrammen. Dit prachtige hulpmiddel werkt via de computer waarop we de dagplanning maken door picto's in te vullen, met eventueel een kort zinnetje ter ondersteuning. Bijvoorbeeld 'Tom gaat afwassen'. Door op de picto te drukken hoort hij de spreekstem. Ook op de stage- en werkplek van Tom kunnen ze in dit programma inloggen. Zo wordt door hen de werkdag voor Tom duidelijk gemaakt en weet Tom ook wie hem begeleidt. Dit prachtige hulpmiddel geeft onze Tom heel veel rust. Wanneer hij 's morgens wakker wordt, kijkt hij eerst op zijn smartphone hoe de dag eruit ziet. Een stukje van de dagindeling als voorbeeld:

 Opstaan


 Scheren

 Douchen

 Aankleden


 Eten


 Tandenpoetsen

 Op de fiets naar het werk

 In de keuken met de kok
Zodra er dingen niet duidelijk zijn, komen er vragen of merken we het aan zijn gedrag. Dan proberen we de dingen die niet duidelijk zijn aan te passen zodat hij blij naar zijn werk of stage kan gaan.
Ook tijdens stage en werk kijkt hij geregeld op zijn smartphone wat zijn taken zijn. Het is daarom ook heel belangrijk dat er een goede communicatie is met de begeleiders en dat zij aangeven hoe de dag verloopt en of er veranderingen zijn. Deze veranderingen vullen wij of zij dan in, in Autiplan.
Het lijkt misschien wel veel werk, maar het invullen van Autiplan is sneller klaar dan Tom bijsturen als er iets niet duidelijk is. Dat geeft hem dan zoveel stress dat het voor hem geen fijne dag wordt en voor de ouders en begeleiding ook niet.
Wij als ouders van Tom, willen u aanraden dit eens uit te proberen. Het zal snel merkbaar zijn dat duidelijkheid rust geeft. Rust voor ons als ouders maar ook rust voor onze Tom's. Voor meer informatie kijk op www.autiplan.nl .
Hartelijk dank voor het lezen van deze blogs. Dit was onze laatste bijdrage. We hopen dat u er iets aan heeft gehad.

Een hartelijke groet van de ouders van Tom.